Een sfeerbeeld van de zonovergoten scholencross in september 2018.  

Een sfeerbeeld van de zonovergoten scholencross in september 2018.  © Chris Hofkens

Geen toelating voor populaire scholencross: begrip, maar ook teleurstelling

Schoten -

De scholencross, gepland op woensdag 29 september, gaat niet door. Dat heeft burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) beslist na lang wikken en wegen. De reacties bij scholen en betrokken verenigingen lopen uiteen. Sommigen vinden dit niet te rijmen met de vele versoepelingen elders in de maatschappij.

De burgemeester zegt de beslissing te hebben genomen na twee maanden van twijfelen en het inwinnen van vele adviezen van zijn diensten. Hij begrijpt de teleurstelling bij veel turnjuffen en sportieve kinderen.

Maarten De Veuster

Maarten De Veuster © RR

“Maar ik kon niet anders omdat de strenge coronaprotocollen voor de scholen nog zeker tot 1 oktober gelden. Die ontraden het vermengen van klas- en schoolbubbels. Als je weet dat op een scholencross meer dan duizend kinderen samentroepen op en rond de atletiekpiste in het park, is dat natuurlijk niet in de geest van die regels”, aldus De Veuster.

Die zegt zelf ook wel de ongerijmdheid in te zien van het feit dat kinderen van verschillende scholen elkaar zaterdag in de sportclub wel gewoon mogen bekampen. “Ik probeer de regels van hogerhand alleen maar toe te passen”, is zijn argumentatie.

Covid Safe Ticket

Voor het alternatief om van de scholencross een evenement te maken waarbij alle deelnemers een recente coronatest of Covid Safe Ticket hadden moeten tonen, heeft de burgemeester naar eigen zeggen bewust gepast. “Wanneer meer dan vierhonderd mensen samenkomen – kinderen of volwassenen – is zo’n controle nodig. Daar kunnen we niet onderuit. Dat zou allemaal te omslachtig worden en het plezier waar de scholencross om bekendstaat wegnemen”, is zijn mening.

Bij de organiserende SAV, waar al veel voorbereidingen waren getroffen, en ook in heel wat scholen, zoals de Bloemendaalschool, heerst teleurstelling. “Onze turnjuf Ann Van Hoof is telkens erg enthousiast voor de scholencross en had net alle inschrijvingen afgesloten. Er waren vanuit onze school gelukkig weer heel wat leerlingen gemotiveerd om mee te rennen. Anderzijds heb ik ook begrip voor de beslissing van de burgemeester. Zelfs alleen al in onze school twijfelen we soms over het vermengen van klasbubbels. Laat staan dat we tientallen klassen van verschillende scholen zouden mixen.”

Enkele deelnemers aan één van de vorige edities, voor 2020.

Enkele deelnemers aan één van de vorige edities, voor 2020. © RR

Overigens valt het in Schoten voorlopig erg mee met coronabesmettingen in de scholen. Er zit geen enkele klas in quarantaine. Het is een extra argument voor gemeenteraadslid Erik Maes (CD&V) om het afgelasten van de scholencross een slechte beslissing te noemen.

“Onbegrijpelijk dat de scholencross, die in open lucht en in een park met veel ruimte plaatsvindt, plots wordt afgelast. Het had een fantastische activiteit geweest, waar kinderen ongedwongen kennis konden maken met de loopsport en vurig aangemoedigd zouden worden door hun gevaccineerde (groot)ouders. Wat had hier nu fout kunnen lopen? Het is zuur dat tijdens een Formule 1-race 75.000 toeschouwers in weer en wind op elkaar gepakt staan, de voetbalstadia weer vollopen en voor het WK wielrennen zelfs een fanzone zonder coronapas mogelijk is.”

Schepen van Sport Paul De Swaef (N-VA) staat achter de beslissing van zijn burgemeester. “Zijn argumentatie volg ik. Ik wil trouwens benadrukken dat dit geen afgelasting, maar een uitstel betreft van de scholencross. We zoeken gauw een nieuwe datum in het voorjaar van 2022 om deze sportieve hoogdag toch nog dit schooljaar te laten plaatsvinden.” (jaa )

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio