© rr

Gemeenteraad vergadert live, publiek krijgt erbarmelijke livestream

Bornem -

Het was dinsdagavond om verschillende redenen een bijzondere gemeenteraad in Bornem. Alleen moest het publiek het stellen met een livestream van abominabele kwaliteit.

Guy Delforge

Dinsdagavond konden de Bornemse gemeenteraadsleden voor het eerst in anderhalf jaar weer live vergaderen. Om toch voldoende afstand te kunnen houden, werden de tafels opgesteld in de polyvalente zaal van Ter Dilft. Bij het begin van de gemeenteraad kondigde gemeenteraadsvoorzitter Eddie Bormans (N-VA) aan dat de gemeente geïnvesteerd had in een nieuw en performant geluidssysteem voor de gemeenteraad. De zowat twintig mensen die de livestream van de gemeenteraad volgden op YouTube, konden alleen maar vaststellen dat het geluid van erbarmelijke kwaliteit was.

Fractieleider Hilde Cools (CD&V) vroeg waarom het publiek de raad nog niet mocht bijwonen. “Het cultuurcentrum is al open, er mag meer en meer, wij betreuren het dat de mensen nog niet live de gemeenteraad kunnen volgen. Veel van onze kiezers vinden de livestream niet zo fijn om te volgen.”

Voorzitter Eddie Bormans zei dat de beslissing was genomen uit organisatorisch oogpunt. “Je ziet welke oppervlakte we al innemen met de raadsleden, het publiek zou heel ver moeten gaan zitten. Bovendien zijn er nog steeds besmettingen en ziekenhuisopnamen. Een covidpas invoeren is ook geen goed idee.”

Eerste keer

Omstreeks 21.20u was het voor wie thuis de gemeenteraad volgde afgelopen, de stream viel uit. Na een tijd werkte de livestream wel weer, maar met een bijzonder lage technische kwaliteit.

Gelukkig was er ook wat goed nieuws. Gemeenteraadsleden Wiske Meskens (IedereenBornem) en Greet De Bruyn (CD&V) waren na een lange tijd terug van de partij. Liesje Pauwels (CD&V) laat zich de volgende negen weken vervangen om van zwangerschapsrust te genieten, ze wordt die tijd vervangen door Jochen Wilms. Tijdens de gemeenteraad werd gemeld dat Pauwels dinsdag was bevallen van haar dochter Rosalie.

Voor de eerste keer zat ook de nieuwe algemeen directeur van de gemeente, Björn Caljon, tussen de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad.

Burgemeester Kristof Joos (N-VA) gaat ervan uit dat de gemeenteraad van 12 oktober weer wel in de vertrouwde zaal in Ter Dilft en met publiek kan doorgaan.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio