©  WDK

DISCUSSIE. Moet er een verbod komen op de ‘schachtenverkoop’ tijdens studentendopen?

Het moet maar voor eens en voor altijd gedaan zijn met vernederende slavernijtoestanden tijdens studentendopen. Dat stelt de rector van de Universiteit Antwerpen, Herman Van Goethem aan de vooravond van de start van het nieuwe academiejaar. De rector wil dan ook paal en perk stellen aan de traditie van de ‘schachtenverkoop’.

LEES OOK. Antwerpse rector eist verbod op ‘schachtenverkoop’: “Daar kan zelfs geen ernstige discussie meer over zijn”

De ‘schachtenverkoop’ raakte breed bekend via de jaren 90-film Ad Fundum van Erik Van Looy. Gedoopte eerstejaarsstudenten worden per opbod verkocht aan schachtentemmers, die vervolgens de schachten en dag tot zelfs een week in hun bezit hebben. Het gegeven draagt de vieze bijsmaak van slavernij en is dan ook totaal niet meer van deze tijd, vindt rector Herman Van Goethem.

Hij wil een nieuw charter waarin duidelijk staat dat álle doopactiviteiten in de publieke ruimte moeten plaatsvinden. Wat het einde zou betekenen van de ‘schachtenverkoop’. “Het doopritueel moet gaan om verwelkomen en niet om vernederen.”

Moet de ‘schachtenverkoop’ per direct aan banden worden gelegd? Of is het een traditie die niet zomaar in de vuilbak mag belanden?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt donderdag in de krant.

MEER OVER Discussie