Er worden steeds vaker ampullen of flessen lachgas teruggevonden in Sint-Katelijne-Waver. 

Er worden steeds vaker ampullen of flessen lachgas teruggevonden in Sint-Katelijne-Waver. © fvv

Samen Anders vraagt actieplan tegen gebruik van lachgas, lokaal bestuur denkt aan extra camera’s

Sint-Katelijne-Waver -

Oppositiepartij Samen Anders wil dat de lachgasproblematiek in Sint-Katelijne-Waver aangepakt wordt. Ze vraagt een actieplan om het roesmiddel aan banden te leggen. Volgens de burgemeester stelt de politie nu al alles in het werk om het complexe probleem aan te pakken.

Volgens oppositieraadslid Katrien Willems (Samen Anders) wordt het probleem van het oneigenlijk gebruik van lachgas steeds groter. “Vorig jaar waren er problemen aan Pasbrug, nu komen er ook vanuit Elzestraat verschillende meldingen binnen van mensen die ampullen en grote flessen lachgas terugvinden. We vragen de gemeente dan ook om het gebruik van lachgas aan banden te leggen, bijvoorbeeld via extra preventie.”   

Volgens burgemeester Kristof Sels (N-VA) doet de politie er nu al alles aan om het lachgasgebruik aan te pakken. “Maar het is een heel complexe problematiek”, zegt hij. “Het middel is heel moeilijk op te sporen en wanneer ons overlastteam controles uitvoert op een bepaalde plaats, verplaatsen de gebruikers zich naar een andere locatie.”

Het gemeentebestuur bekijkt daarom de mogelijkheid om te werken met camera’s en artificiële intelligentie om zo makkelijker op te kunnen treden. “Want met extra preventiemaatregelen moeten we opletten”, zegt Sels. “In het verleden hadden ze vaak een averechts effect, waardoor jongeren door de sensibiliseringscampagnes de drugs net leerden kennen. Dat willen we vermijden.” (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio