Alex Mampaey(66) en Linda Vervoort (62) houden heel plezante herinneringen over aan de Bierhoeve. 

Alex Mampaey(66) en Linda Vervoort (62) houden heel plezante herinneringen over aan de Bierhoeve. © Elke Lamens

BLIJVEN PLAKKEN. De Bierhoeve? Dat was lachen en feesten tot ’s morgens vroeg!

Sint-Lenaarts -

De Bierhoeve, een bruine kroeg over de kathedraal van de heide in het centrum van Sint-Lenaarts, was in de jaren tachtig en negentig the place to be. Alex Mampaey (66), Lex voor de vrienden, stond er negentien jaar lang achter de draaitafel. Zijn vrouw Louisa stond achter de toog.

Lex kan je geregeld treffen in café De Klok in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts. Hij komt er nog geregeld een kop koffie drinken. Negentien jaar lang was hij er zelf de baas. “Het doet vreemd om hier terug te komen, maar tegelijkertijd hou ik er alleen maar leuke herinneringen aan over”, bekent hij.

Geboren boven een café in de Antwerpse Nationalestraat, was Alex in de wieg gelegd om ooit zelf café te houden. Dat zou pas in 1986 realiteit worden als hij de Bierhoeve (nu café De klok) in het centrum van Sint-Lenaarts overnam.

Na een carrière als beroepsmilitair in Duitsland waar hij het schopte tot eerste chef sergeant met vijf strepen, vond je Lex op z’n 45ste achter de draaitafel van de toen populaire Brechtse discotheek Pampas. “Ik heb dat twee jaar gedaan en dat was een heel plezante tijd. Feestgangers kwamen niet alleen vanuit Brecht, maar ook van Malle, Ekeren en zelfs Antwerpen naar de Kooldries. Pampas lag afgelegen, vlak naast een natuurgebied.”

Twee jaar lang vond je Alex achter de draaitafel in Pampas in Brecht.

Twee jaar lang vond je Alex achter de draaitafel in Pampas in Brecht. © RR

“Niemand had er last van het feestgedruis, zelfs de dieren niet, die waren dat gewend. Je kwam er altijd ’s morgens buiten als de vogeltjes al floten”, rakelt hij fijne herinneringen op. Al was dat nu net de reden waarom Pampas de deuren moest sluiten. Er kwamen toen nieuwe Vlarem-normen.

Feestdorp

Toen al had hij gehoord van de discotheken Silver Moon (nu feestzaal Artisjok) en Crazy Horses (nu café De klok) in Sint-Lenaarts. “Dat was toen echt een feestdorp met de processie, Sint-Jacobskermis, de avondmarkt en zo meer. Zo belandde ik hier en leerde de Bierhoeve kennen. Crazy Horses was begin jaren tachtig immers een bruine kroeg geworden.”

De BIerhoeve als bruine kroeg in 1986.

De BIerhoeve als bruine kroeg in 1986. © RR

Alex Mampaey ging er niet alleen graag een pint drinken, in 1986 besloot hij de Bierhoeve zelfs over te nemen. Pampas-klanten die vernamen dat hij er de uitbater en dj was, volgden hem. “Heel veel jeugd kwam naar hier, vanuit Brasschaat, Malle, Rijkevorsel en uiteraard ook Brecht. Ook klanten van discotheek Highstreet in Hoogstraten bleven hier graag nog wat plakken tot in de vroege uurtjes.”

Negentien jaar lang was dit de habitat van dj Alex in de Bierhoeve.

Negentien jaar lang was dit de habitat van dj Alex in de Bierhoeve. © RR

“Het gebeurde geregeld dat toen ik ’s ochtends de vloer van de kroeg aan het poetsen was van de avond ervoor, de eerste bedevaarders voor de processie van Sint-Leonardus hier al een kop koffie zaten te drinken.” Met het klokkengelui dat hem ’s ochtends vaak uit zijn slaap haalde werd al eens korte metten gemaakt. “We klommen in de kerktoren en schakelde de knop uit zodat de klokken niet meer konden luiden.”

Juinzabberen

In die glorietijd in Sint-Lenaarts kon je tijdens de kermis en andere dorpsfeesten over de koppen lopen. Alex organiseerde op het plein voor zijn café ook volksspelen. “Vooral het ‘juinzabberen’ was hilarisch. Ik zocht extra grote ajuinen die deelnemers dan met de mond uit een bak water moesten opvissen. De muziekboxen werden buiten gezet en het feest ging dan op het plein buiten door. Het gebeurde meer dan eens dat ik na de kermis zeshonderd glazen kwijt was. Waar die allemaal naartoe zijn, is nog steeds een raadsel.”

Foto uit de oude doos: na de processie was het feest in en voor de Bierhoeve.

Foto uit de oude doos: na de processie was het feest in en voor de Bierhoeve. © RR

Linda Vervoort (62) heeft ook fijne herinneringen aan Crazy Horses en de Bierhoeve, nu café De Klok waar ze overigens zelf nu werkt. “Ik moest nog vijftien jaar worden toen ik mocht uitgaan. Thuis was de regel, als je gaat werken, mag je op stap. Ik werkte toen in de Zwan-fabriek. Heel wat collega’s uit Sint-Job kwamen ook naar de Bierhoeve. Mijn broer was hier garçon. We woonden hier vlakbij in de Nieuwstraat”, herinnert Linda zich, die steeds op stap was met haar BFF.

Vooral de cinemazaal boven het café doet haar grinniken. “Die stond toen al leeg, maar was berucht. Heel wat koppeltjes trokken er zich graag terug. Mijn vriendin en ik hebben ons er ook wel eens verscholen. We hadden allebei een vriendje uit Wuustwezel, maar we wilden er eigenlijk vanaf. Met een smoes trokken we naar boven. Toen onze vriendjes doodleuk aan de toog bleven hangen, konden we niet anders dan de waarheid opbiechten. We konden ons niet blijven verstoppen in de oude cinemazaal”, lacht ze.

Alex toverde de oude cinemazaal om tot een snookerzaal.

Alex toverde de oude cinemazaal om tot een snookerzaal. © RR

Alex maakte er later een snookerzaal van. “Ik had contact met de eigenaar van biljartzaal Matchroom in Merksem. Zo zette ik hier ook vier snookertafels neer. Het gewelf van de cinema is altijd gebleven. Tot de brand in het Switel-hotel in 1994 in Antwerpen. Toen kreeg ik de brandweer over de vloer en moest alles brandveilig worden gemaakt.”

Jezus op de toog

Tot 2005 baatte Alex de Bierhoeve uit. “Ik heb net de twintig jaar niet gehaald. Ik was het feest al aan het voorbereiden en wilde het pand toen kopen van eigenaar brouwerij Sterkens uit Meer, maar we kwamen niet tot een overeenkomst, ook al had ik nog een contract tot 2014. Dat was het einde van de Bierhoeve.”

Voor de twintigste verjaardag van de Bierhoeve had Lex een logo ontworpen. Die verjaardag heeft hij net niet gehaald.

Voor de twintigste verjaardag van de Bierhoeve had Lex een logo ontworpen. Die verjaardag heeft hij net niet gehaald. © RR

De Bierhoeve mag dan zijn afgebroken, toch zijn heel wat klanten van weleer de bruine kroeg niet vergeten. Dat gaat nog vaak over de tong. “Het was dan ook een heel plezante tijd. Er werd veel kattenkwaad uitgehaald. Zo belandde ooit kindje Jezus uit de kerststal van hierover op de toog. Maria en Jozef werden met hun blote poep naar buiten gedraaid. Er werd veel afgelachen. Ik herinner me ook nog dat klanten Chinees eten, toen op de Hoogstraatsebaan, gingen uithalen om hier op te eten. Bleek dat ze niet alleen hun maaltijd hadden meegepakt, maar ook de grote plantenpotten die er voor de deur stonden. Gelukkig kende ik de eigenaar goed en kon hij erom lachen.”

Reünie

Dat de Bierhoeve mensen samenbracht, werd in 2015 nog maar eens duidelijk bij de reünie. “Daarop mochten we 220 mensen verwelkomen. Stuk voor stuk Bierhoeve-klanten die we nog konden bereiken via de adressen van de spaarkas die vroeger in het café hing. Misschien is het wel tijd voor een nieuwe reünie”, bedenkt Lex.

De bruine kroeg Bierhoeve waar steevast werd gefeest tot in de vroege uurtjes.

De bruine kroeg Bierhoeve waar steevast werd gefeest tot in de vroege uurtjes. © RR

Of dat dan in café De Klok zal gebeuren waar de Bierhoeve vroeger was gevestigd, is niet duidelijk. De huidige uitbaters zijn immers op zoek naar opvolging om de traditie daar hoog te houden.

 (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio