© ATV

3M kreeg miljoenen aan Vlaamse subsidies en ‘ecologische’ steun: “Hallucinant en wraakroepend”

3M, het Amerikaanse chemiebedrijf dat verantwoordelijk geacht wordt voor de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, heeft de voorbije jaren ruim 5 miljoen euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering. Dat blijkt uit gegevens die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft opgevraagd. Hilde Crevits (CD&V) laat nu alle steundossiers van 3M controleren op de correcte uitvoering van de investeringen en op het respecteren van de subsidievoorwaarden.

Lisa De BodeBron: Belga

Het wringt dat de overheid een bedrijf steunt om efficiënter en duurzamer te werken en dat het bedrijf langs de andere kant verder vervuilt, vindt minister Crevits. Ze reageert daarmee op de subsidies die 3M de voorbije jaren heeft gekregen. Volgens Schauvliege heeft 3M sinds 2013 voor 5,13 miljoen euro steun gekregen van de verschillende ministers van Economie. “Daarvan kwam 2 miljoen uit het Vlaams Klimaatfonds, naast geld uit andere potten”, zegt het Groen-parlementslid.

LEES OOK: Hilde Crevits laat steundossiers aan 3M controleren

“Dit moet stoppen”

Naast die Vlaamse steun kon 3M volgens Schauvliege ook rekenen op federale steun, meer bepaald een belastingvermindering voor onderzoek en ontwikkeling. Een voorwaarde voor die steun is een attest van het Departement Omgeving “waaruit blijkt dat de nieuwe producten en technologieën geen negatief effect hebben op het leefmilieu of dit zo veel mogelijk beogen te beperken”. “Hallucinant allemaal wanneer je weet dat dit bedrijf een habbekrats betaalt voor de schoonmaak van de grond die ze zelf vervuilde”, meent Schauvliege.

Volgens Schauvliege is het “wraakroepend” dat een bedrijf als 3M, dat een omzet heeft van 300 miljoen euro en een winst van 17 miljoen euro, “langs de subsidiepot passeert”. “Dat grote vervuilers zo gemakkelijk aan belastinggeld geraken, moet dringend stoppen”, zegt de Groen-politica.

Zij wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits ondervragen over de Vlaamse steun aan 3M. “Wanneer Vlaamse ministers de geldkraan wijd openzetten voor grote vervuilers als 3M, vraagt een mens zich af of de Vlaamse regering weet waar ze mee bezig is”, zegt Schauvliege .Groen wil dat Vlaamse regering het geld terugeist en dat ze “in de toekomst geen enkele euro meer geeft aan bedrijven die milieuregels overtreden”.

MEER OVER Meest gelezen