© ATV

Krediet lijkt op: ontslag van Maes bij Beerschot onafwendbaar

Het bestuur van Beerschot heeft nog geen beslissing genomen over de positie van trainer Peter Maes, maar zijn ontslag lijkt stilaan onafwendbaar. Het krediet van de ervaren oefenmeester is zowel bij een deel van de spelers als bij het bestuur zo goed als helemaal op. Het grootste probleem: wie moet hem opvolgen?

Koen Frans

COMMENTAAR. “Wie reanimeert dit Beerschot?”

Dinsdagochtend tekenden een handvol beloften en invallers van Beerschot present op het trainingsveld aan het Universiteitsplein in Wilrijk. De spelers die aan de aftrap waren verschenen in de 0-1 nederlaag tegen STVV bleven binnen en kregen zoals meestal een recuperatietraining voorgeschoteld. Peter Maes liet zich niet zien, maar dat is altijd zo de dag na een wedstrijd. Hij bleef de hele dag in zijn kantoor in het stadion, waar hij de match tegen STVV heeft herbekeken met video-analist Gregory De Grauwe. Assistenten Davy Heymans, Stefan Winters, Frank Dauwen en Patrick Nys namen de honneurs waar op het trainingsveld. De Ecuadoraanse nieuwkomer Moises Caicedo tekende ook present op het trainingsveld. Hij zal zich de eerste dagen bij zijn nieuwe club wellicht anders hebben voorgesteld.

Interne wrevel

De positie van hoofdtrainer Peter Maes was al vóór de wedstrijd tegen STVV een thema. Een nieuwe nederlaag en de bijhorende 1 op 21 zouden in principe hebben moeten leiden tot zijn onmiddellijke ontslag, maar on the record staat de spelersgroep nog achter de coach. Beerschot werd ook niet overklast door STVV. Het bestuur wilde duidelijk geen overhaaste beslissing nemen, al lijken de dagen van Maes toch geteld. De 57-jarige Limburger zou een steengoede oldschool-trainer zijn, maar het contrast met zijn twee voorgangers blijkt nu toch wat té groot.

Een groot deel van de huidige spelersgroep van Beerschot werkte de voorbije twee jaar met hypermoderne trainers als Hernán Losada en Will Still, die hun tactische analyses altijd tot in de puntjes hadden voorbereid. Die twee jonge coaches waren ook volledig mee met de nieuwste technologie. Off the record horen we dat de aanpak van Maes niet meer van deze tijd is en dat zijn twee vaste assistenten Heymans en Winters ook voor wrevel zorgen. Niet in het minst binnen de technische staf, die voordien heel goed aan elkaar hing, zijn er sinds de komst van de nieuwe coaches voortdurend spanningen. Maes tekende in mei een contract voor drie jaar op het Kiel, maar hem vroegtijdig ontslaan zou geen financieel struikelblok vormen.

LEES OOK: Messoudi over malaise bij Beerschot: “Trainer ontslaan is volgens mij niet de oplossing”

 

 ©  BELGA

Wie neemt over?

Er is één groot probleem waardoor het bestuur toch nog lijkt te twijfelen: er zijn op dit moment weinig haalbare alternatieven beschikbaar op de Belgische markt. Bij het ontslag van Stijn Vreven hield Beerschot de ambitieuze Hernán Losada achter de hand. Toen de Argentijn op zijn beurt overstapte naar D.C. United was Will Still de logische interne opvolger. Nu is die er niet, tenzij je oude gediende Marc Noé of jeugdtrainer Frank Magerman voor de leeuwen wil gooien. En dus zal Beerschot op zoek moeten gaan naar een externe opvolger als het Maes de laan wil uitsturen. Urbain Spaenhoven zou niet weigerachtig staan tegenover een terugkeer naar zijn Beeschot, maar die move lijkt niet echt realistisch. Het is ook onduidelijk of de fans daar genoegen mee zouden nemen.

Maes bleef maandagavond na de match heel rustig onder de situatie. “Hoe het bestuur tegenover mijn positie staat? Daar wil ik liever niet over spreken. Dat doet er ook niet toe. Ik ben niet belangrijk. Beerschot is belangrijk.” De komende dagen zal het bestuur van Beerschot alvast een heel belangrijke knoop moeten doorhakken. Zit Peter Maes zaterdag nog als hoofdtrainer op de bank in Oostende? De kans lijkt klein.

REACTIES. Maes: “Mijn positie? Dat is niet belangrijk”

MEER OVER Meest gelezen

Meer voetbalnieuws