© ATV

Viaduct Wilrijk wordt in het groen gestoken: mooier uitzicht, minder fijn stof

Het A12-viaduct in Wilrijk wordt in het groen gestoken. Aan de bruggenhoofden komen stalen constructies waar klimplanten tegen worden gezet. Die moeten zorgen voor een mooier uitzicht en voor het filteren van fijn stof.

Rebecca Van Remoortere

Aan de vier zijkanten van de hellingen van het A12-viaduct in Wilrijk installeert een aannemer de komende zes weken klimplanten. “Die geven het viaduct niet enkel een groener uitzicht. De klimplanten vormen immers ook een fijnstoffilter. Een gemiddelde klimplant filtert elk jaar 95 gram fijn stof uit de lucht. Groene gevels, maar dus ook vergroende viaducten, kunnen zo een positief effect hebben op de luchtkwaliteit, zeker daar waar veel verkeer is”, zegt Wilrijks districtsschepen Hans Ides (CD&V).

 

 ©  Joris Herregods

Het gaat niet over klimop, maar wel over verschillende soorten klimplanten. De planten groeien niet tegen de brug zelf, maar wel tegen een stalen constructie die op een halve meter van het viaduct wordt gezet. Zo blijft de brug zelf vrij voor controles in de toekomst.

De vergroening van het A12-viaduct, die het district Wilrijk voor een groot stuk doorkruist, is een ambitie uit het Wilrijkse bestuursakkoord. De emissie van onder meer fijn stof is door de aanwezigheid van de vele grote verkeersassen in Wilrijk een belangrijk thema.

De aannemer start met het planten op donderdag 16 september. Het gaat over planten die in een pot gekweekt zijn en in het begin dus nog maar een meter hoog zullen zijn. Eerst werkt de aannemer drie weken aan de helling ter hoogte van het kruispunt Moerelei/Krijgslaan met in een eerste fase de oostelijke kant (richting Antwerpen) en vervolgens de westelijke kant (richting Aartselaar). Daarna wordt er gewerkt aan het bruggenhoofd ter hoogte van de R11. Ook die werken duren drie weken.

Telkens wordt onder het viaduct een parkeerverbod ingevoerd en wordt het verkeer naast het viaduct op de Boomsesteenweg plaatselijk teruggebracht tot één rijstrook. De werkzaamheden hebben geen impact op het doorgaand verkeer op de A12 en het viaduct.

De vergroening met de klimplanten is een samenwerking van het district Wilrijk met de stad Antwerpen.“De stad zet overtuigd in op ‘verticaal groen’-projecten omdat daar nog veel potentieel zit”, zegt Antwerps schepen voor groen Els van Doesburg (N-VA).

 

 ©  Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio