Het Lodewijk De Vochtplein in hartje ‘s-Gravenwezel: mooi gelegen, veel ruimte, maar weinig structuur en dus te weinig gebruik.. 

Het Lodewijk De Vochtplein in hartje ‘s-Gravenwezel: mooi gelegen, veel ruimte, maar weinig structuur en dus te weinig gebruik.. © JAA

Schilde Schittert maar Lodewijk De Vochtplein nog niet: ideeën gevraagd

‘s-Gravenwezel/Schilde -

Met een grote communicatiecampagne vraagt de gemeente ideeën om het Lodewijk De Vochtplein beter uit de verf te doen komen. Van het vijf jaar geleden voorgestelde en omstreden masterplan, lijkt geen spoor meer. Het N-VA-Open Vld-schepencollege vertrekt van een wit blad, maar heeft geen geld om snel tot de actie over te gaan.

Met grote borden op het plein zelf, hele bladzijden in het gemeentelijk infoblad en zelfs een videofilmpje met luchtbeelden probeert de gemeente haar inwoners en dan vooral die van ’s-Gravenwezel te prikkelen om hun mening te zeggen over hun dorpsplein. Want, zo schrijft Dirk Bauwens (N-VA), burgemeester en bewoner van de deelgemeente, zelf: het Lodewijk De Vochtplein is nu niet aantrekkelijk.

De gemeente doet deze dagen inspanningen om de omwonenden te betrekken.

De gemeente doet deze dagen inspanningen om de omwonenden te betrekken. © JAA

“Dit kan nochtans een fantastische ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud. Met de nabijheid van de gemeentelijke lagere school, de weerkerende evenementen, wekelijkse markt, het jeugdhonk en een sportveld zijn er nochtans heel wat troeven aanwezig. Die willen we nu beter uitspelen en we geloven dat onze inwoners daarvoor ideeën kunnen aanreiken”, doet Bauwens en oproep naar voorstellen in verband met parkeren, inrichting, verkeer, …. Mogelijk kan zelfs de nu verstopte pastorij met tuin aan de overzijde bij het plein betrokken worden bij de transformatie.

Red de Parel

Hiermee lijkt de voorstudie die Blauwdruk Stedenbouw in 2016 maakte op vraag van toenmalig schepen van Ruimtelijke Ordening Steven Dietvorst (CD&V), in de prullenmand beland. Die leidde tot heel wat commotie bij omwonenden en ook Open Vld – toen nog in de oppositie – ging op de achterste poten staan. Er gingen petities rond en de beweging ‘Red de Parel’ zag het levenslicht.

Tijdens een infoavond werd vijf jaar geleden ook al eens naar voorstellen gepolst, maar de sfeer zat toen niet goed. Omwonenden reageerden afkeurend op de plannen.

Tijdens een infoavond werd vijf jaar geleden ook al eens naar voorstellen gepolst, maar de sfeer zat toen niet goed. Omwonenden reageerden afkeurend op de plannen. © JAA

Steven Dietvorst is van het politieke toneel verdwenen. De liberalen besturen nu mee en dus wordt het huis- en denkwerk overgedaan. “Het is wel degelijk de bedoeling om met de ideeën van onze inwoners aan de slag te gaan”, aldus Dirk Bauwens. De burgemeester geeft toe dat het schepencollege op haar meerjarenbudget tot 2024 geen geld voorzien heeft voor een grondige aanpak. Een visieplan en een uitvoeringsplan. Dat moet wel kunnen. De aanleg kan dat in de volgende bestuursperiode volgen.

Het destijds gemaakte voorontwerp, dat nooit uitgevoerd werd.

Het destijds gemaakte voorontwerp, dat nooit uitgevoerd werd.© RR

Appartementen

Wat er intussen sowieso wel komt zijn nieuwe woningen. De vijf eengezinswoningen en zeven appartementen van bouwondernemer Jef Van Gastel achter café Hof Van Wezel zijn zelfs bijna toe aan afwerking. Vlakbij komt ook het project Krekeloord rond de woning van componist-dirigent Lodewijk De Vocht op kruissnelheid. Hier zijn in totaal negentien appartementen in de historische woning en de twee nieuwe volumes in de tuin met aansluiting op het plein. (jaa )

Het beeld van Lodewijk De Vocht, in 1990 gemaakt door Wilfried Pas.

Het beeld van Lodewijk De Vocht, in 1990 gemaakt door Wilfried Pas. © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio