Swa Horemans als dressuurruiter thuis voor zijn manege. 

Swa Horemans als dressuurruiter thuis voor zijn manege. ©  Horemans

Manegehouder Swa Horemans (72) thuis in zijn lesgeversstoel overleden

Grobbendonk -

Swa Horemans (72) van de gelijknamige manege aan de Welkomhoeve in Grobbendonk is overleden. Hij was meer dan een halve eeuw manegehouder en leerde honderden kinderen rijden. Horemans was terminaal ziek. Zondag kroop hij nog een laatste keer in het zadel, maandag liet hij zich euthanaseren in zijn vertrouwde lesgeversstoel met zicht op de paardenpiste. Zijn dochter zet zijn levenswerk verder.

Kristin Matthyssen

François ‘Swa’ Horemans was toch wel een icoon in de paardenwereld in de regio Grobbendonk. Als kind begon hij met ponyrijden in de LRV van Grobbendonk. Horendonk was zelfs nog een tijdje hockey op de renbaan, maar legde zich nadien toe op dressuur. In 1969 stichtte hij manege Welkomhoeve aan de Welkomhoeve. Hij reed dressuur bij de federatie en organiseerde veel wedstrijden in zijn manege.

Door een pijnlijke vete moest hij zijn manege enkele jaren geleden herdopen in manege Swa Horemans. De naam Welkomhoeve is intussen wel weer vrijgegeven. Zijn dochter Liesbeth heeft nu het voornemen om de manege opnieuw de vertrouwde naam Welkomhoeve te geven. Ze gaat proberen het levenswerk van haar vader verder te zetten. “Zijn kleinkinderen rijden ook allemaal paard. Voor hem was het belangrijk dat de manege bleef bestaan”, zegt Liesbeth.

Swa Horemans. 

Swa Horemans. ©  Horemans

Dit jaar kreeg hij het verdict dat hij pancreaskanker had. “Vader had al lang een auto-immuunziekte en moest geregeld onder de scanner, maar pancreaskanker is blijkbaar niet zo goed zichtbaar. Bij hem zat het gezwel ook echt wat ingekapseld in de pancreas waardoor het niet werd opgemerkt en de ziekte al ver gevorderd was”, vertelt Liesbeth. “Hij onderging eerst nog chemo. Maar zijn lichaam reageerde daar slecht op en hij maakte altijd weer koorts. Vader was een idealist, maar ook een realist. Hij wist dat hij niet meer te genezen was en vond het belangrijk om waardig te kunnen sterven.”

Verjaardag halen

Op 1 juli werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Hij stopte met behandelingen. “De artsen dachten dat hij nog veertien dagen zou leven, maar uiteindelijk is hij nog meer dan twee maanden bij ons geweest. Eerst was het zijn streefdoel om 20 augustus, zijn 72ste verjaardag, te halen. Die hebben we nog met alle manegeklanten en de mensen die hij goed kende, plezant gevierd.”

Swa Horemans wou niet aftakelen tot het bittere einde. “Sinds vorige week kreeg hij morfine. Dat maakte hem moe. “Wat heb ik eraan om de hele tijd in bed op het einde te liggen wachten?”, zei hij. Zondag heeft hij nog wat lesgegeven. Hij wou vooral alles nog eens goed uitleggen aan ons wat hij belangrijk vond in het lesgeven. “Wacht, ik kan er even goed zelf nog eens opstappen om alles te tonen”, zei vader. We hebben zijn paard Wastana, het laatste paard waarop hij vroeger nog echt dressuur gereden heeft, nog eens opgezadeld, en hij heeft er dan een laatste keer op gereden. Dat was vooral stappen. Zijn euthanasie op maandag lag toen al vast.”

“Een uitvaart met koffietafel en een hoop mensen wou hij niet. Maandag hebben we in het café beneden met zicht op de piste nog samen taart gegeten en afscheid genomen, tot de verpleegster kwam”, zegt dochter Liesbeth. “Daarna is hij in zijn stoel waarin hij de laatste tijd altijd lesgaf met zijn gezicht naar de piste vredig ingeslapen. Zo wou hij het zelf. En het paste ook wel bij zijn karakter en hoe hij altijd in het leven heeft gestaan. Hij zag er nog goed uit. Wie het niet wist, kon niet vermoeden dat hij terminaal ziek was.”

Nu Swa Horemans de teugels uit handen gegeven, gaat dochter Liesbeth de lessen overnemen en zijn levenswerk proberen verder te zetten. “Ik ben getrouwd met een slager, maar de laatste tijd - zeker sinds vaders ziekte - was ik weer wat meer in de manege ingerold. Het wordt aanpassen, maar ik ga mijn uiterste best doen”, zegt ze. Swa wordt volgens zijn wens gecremeerd en in familiekring bijgezet op het columbarium van de begraafplaats van Grobbendonk.

Op de Facebookpagina van manege Swa Horemans stromen berichtjes toe van mensen die de paardenmicrobe in de vroegere Welkomhoeve “bij Swa’ke” te pakken kregen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio