Zes jaar nadat hij in België terecht is gekomen, heeft Salah zijn professionele bachelor beet. 

Zes jaar nadat hij in België terecht is gekomen, heeft Salah zijn professionele bachelor beet. © RR

Salah is “meest uitzonderlijke student” aan Thomas More Geel

Geel, Turnhout -

Zes jaar nadat hij in België asiel heeft aangevraagd, heeft Salah Jaradeh zijn diploma Bedrijfsmanagement behaald. Zijn droom is om zijn eigen onderneming op te richten en zo collega-ondernemers, ook van vreemde origine, bij te staan.

Wouter Adriaensen

Salah belandde in juni 2015 in het asielcentrum van Arendonk. “Ik ben gevlucht voor de oorlog in mijn thuisland Syrië”, vertelt hij. “Ik moest mijn legerdienst doen, maar ben een tegenstander van het regime (van president Assad, red.). Die mening alleen al is levensgevaarlijk.”

Salah verbleef eerst enkele maanden in Turkije, waar hij viool speelde op straat en in een schoenenwinkel werkte. “Maar ik wou verder studeren terwijl ik elk moment teruggestuurd kon worden. Op zoek naar bescherming ben ik de Middellandse Zee overgestoken om verder te reizen over land.”

Na zes maanden werd Salahs asielaanvraag goedgekeurd en mocht hij het asielcentrum verlaten. “Ik kon eindelijk Nederlands beginnen te leren. Maar de lessen aan het CVO (Centrum voor VolwassenenOnderwijs, red.) gingen traag en waren erg basic. Ik heb dan toestemming gekregen om les te volgen aan het ILT, het Instituut voor Levende Talen in Leuven.”

Eigen onderneming

Nadat zijn ASO-diploma uit Syrië ook erkend was, kon Salah eindelijk verder leren. “Aan de VUB in Brussel was een speciaal programma voor vluchtelingen. Maar dat was te zwaar en bovendien moest ik vier uur per dag pendelen. Zo ben ik bij Thomas More in Geel terechtgekomen. Daar heb ik pas mijn professionele bachelor Bedrijfsmanagement afgerond.”

Salah deed stage bij verlichtingsproducent ETAP Lighting in Malle. Daar deed hij ook inspiratie op voor zijn bachelorproef. “Daarin heb ik het potentieel van het ‘internet of things’ (huishoudapparaten die met elkaar verbonden zijn, red.) voor de verlichtingssector bestudeerd. De jury was zo onder de indruk dat ik werd uitgeroepen tot ‘meest uitzonderlijke student’.”

Salah gaat nu nog een jaar Accountancy en Fiscaliteit studeren. “Daarna wil ik een paar jaar werken voor ik mijn eigen onderneming opricht. Daarmee wil ik bijstand verlenen aan ondernemers, van hier, maar ook van andere origine. Ik wil tweetalige mensen zoals ik aanwerven om hen te helpen.”

Keert Salah ooit nog terug naar Syrië? “Dat is een moeilijke vraag, ik weet het echt niet. Ik woon in Turnhout, heb hier mijn vrienden. Ik voel me nu hier thuis.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio