Volgens een studie van Ovam wordt de grenswaarde voor zware metalen in de bodem slechts op enkele plekken overschreden. 

Volgens een studie van Ovam wordt de grenswaarde voor zware metalen in de bodem slechts op enkele plekken overschreden. © Patrick De Roo 

Studie Ovam: risicogrenswaarde in bodem rond Umicore zelden overschreden

Hoboken -

Volgens een recente studie van Ovam zou rondom Umicore slechts op twee locaties de risicogrenswaarde aan lood in de bodem overschreden worden.

Ovam) onderzocht de aanwezigheid van lood in de bodem op locaties binnen een straal van één kilometer rondom de vestiging van Umicore. Deze studie kwam er nadat er begin vorig jaar verhoogde bloedwaarden gemeten werden bij kinderen die in de buurt van de fabriek wonen. Op twee locaties; ofwel bij vijf van de 99 bodemanalyses, ligt de aanwezigheid van zware metalen in de bodem boven de risicogrens.

Het onderzoek gebeurde aan de hand van een plaatsbezoek en een checklist. Daarnaast werden er bodemstalen genomen van de toplaag op de verschillende onderzoekslocaties om de huidige bodemkwaliteit te evalueren. De resultaten beletten niet dat Ovam buurtbewoners aanbeveelt om de maatregelen, zoals onder meer handen wassen en geen groenten uit eigen tuin te eten, te blijven volgen.

Ondertussen roept de Antwerpse oppositiepartij Groen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op om niet “naar de pijpen van Umicore te dansen. “We betreuren het dat Umicore beroep aantekent tegen de recent gewijzigde omgevingsvergunning”, zegt provincieraadslid Ilse Van Dienderen. “Van een bedrijf dat aan de wereldtop van de circulaire economie staat mag je toch verwachten dat ze haar ambities wat betreft milieu en gezondheid hoog legt.”  pvdp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio