Ambassadeur Genorio geeft minister-president Jan Jambon

Ambassadeur Genorio geeft minister-president Jan Jambon © evdw

Slovenië schenkt traditionele bijenkorf aan Arboretum Kalmthout

Kalmthout -

Voor de tweede maal dit jaar brengt de Sloveense ambassadeur dr. Rado Genorio een bezoek aan Arboretum Kalmthout. In maart plantte hij er een bijenboom en dinsdag schonk hij een traditionele Sloveense bijenkast. Ook minister-president Jan Jambon en andere ambassadeurs waren er bij.

Het Arboretum Kalmthout en de Republiek Slovenië hebben een opmerkelijke band. Dat werd ook onderstreept door ambassadeur Genorio : “Jelena De Belder, de medestichter van dit arboretum, heeft Sloveense roots en dat schept een blijvende band. In deze botanische tuin kunt u ook een wijnstok bewonderen, die in 2017 is aangekomen via onze zogenaamde Old Vine, die meer dan 450 jaar oud is. Het Arboretum Kalmthout is ook de thuisbasis van de Sloveense Lindenboom, een symbool voor de Sloveense staat”, aldus nog ambassadeur Genorio.

De keuze om een traditionele Sloveense bijenkast te schenken, is symbolisch voor de Sloveense nationale liefde voor bijen. Niet toevallig kwam het initiatief vanuit Slovenië om de bedreiging voor het voortbestaan van de bijen wereldwijd onder de belangstelling te brengen. Zo erkende de Verenigde Naties onder impuls van Slovenië in 2017 de jaarlijkse World Bee Day op 20 mei.

Directeur van het Arboretum Abraham Rammeloo : “Toen de ambassadeur de bijenboom kwam planten, viel het hem op dat onze bijenkorven geen dak hadden. Hij vertelde me toen over de Sloveense kasten en beloofde terug te komen met een exemplaar voor onze botanische tuin.”

Typische Sloveense bijenkast.

Typische Sloveense bijenkast. © evdw

Sloveense bijenkasten zitten in opvallende huisjes. In dit exemplaar is er plaats voor twee korven, maar er bestaan ook grotere exemplaren. De huisjes zijn beschilderd met traditionele taferelen, die direct of indirect verwijzen naar bijen. In Slovenië verdient trouwens 1 op 200 werknemers (in)direct de kost in de bijenindustrie.

“Het is voor onze imker een hele uitdaging om aan de slag te gaan met dit bijenhuis. In dit huis zitten de raten bijvoorbeeld horizontaal in de kast, terwijl dat bij ons verticaal is. Deze Sloveense raten hebben ook andere maten dan de onze, maar gelukkig passen ze wel in onze apparaten om honing te slingeren. Deze kast krijgt een plekje aan de grote vijver in het arboretum. Er zitten nog geen bijen in. Wij zorgen op het juiste moment voor een koningin en werkvolk. Het kan zijn dat we al volgend jaar een beetje honing hebben, maar in 2023 leveren de Sloveense korven zeker honing”, verduidelijkt Abraham Rammeloo nog. Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio