Het juiste uur speelde geen rol in de Middeleeuwen. “Neem je tijd voor de Kasteelfeesten.” Dit is de boodschap van districtsburgemeester Koen Palinckx en de districtsschepenen Marc Elsevier en Mike De Maere en Stijn Van Bouwel  van de cultuurantenne. 

Het juiste uur speelde geen rol in de Middeleeuwen. “Neem je tijd voor de Kasteelfeesten.” Dit is de boodschap van districtsburgemeester Koen Palinckx en de districtsschepenen Marc Elsevier en Mike De Maere en Stijn Van Bouwel van de cultuurantenne. © Marc Wouters

Ridders en jonkvrouwen gaan corona te lijf tijdens Ekerse Kasteelfeesten

EKEREN -

De ridders en jonkvrouwen gaan zaterdag 18 september in Ekeren tijdens de Kasteelfeesten het gevecht aan met covid-19. Het hele Veltwijckpark, inclusief het vroegere B-veld van Germinal en het skatepark, wordt omheind. Je komt er enkel in op vertoon van je Covid Safe Ticket en je identiteitskaart.

“Eens in het park is het volop genieten van een middeleeuws spektakel”, zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). Wil je zeker zijn, dan kan je even passeren langs de pestdokter. Van de 14de tot de 19de eeuw werd de wereld getroffen door wat men toen de ‘zwarte dood’ noemde. De pestdokter droeg een hoed, een masker met kijkgaten, grote lederen handschoenen en een stok om de pestlijders te onderzoeken.

Tijdens de pandemie hebben we veel tijd verloren, terwijl de klok toch verder tikte. ‘De tijd staat niet stil’ is dan ook het thema van de Kasteelfeesten 2021. “De zonnewijzer in het voorgebouw geeft ongeveer de juiste tijd aan. In de middeleeuwen speelde het exacte uur niet zo’n grote rol. Het uur verschilde trouwens van stad tot stad. Dat veranderde pas bij de komst van de trein”, zegt districtsschepen voor cultuur Marc Elseviers (N-VA). De mensen leefden volgens de zonnestand en dat wordt nu ook van de bezoekers gevraagd.

Bijzonder spectaculair is het steekspel. Ridders vechten voor de eer.

Bijzonder spectaculair is het steekspel. Ridders vechten voor de eer. © Marc Wouters

Samen met de Ekerse verenigingen wordt het park omgetoverd tot een middeleeuws dorp met theater, muziek en folklore. Je wordt ook interactief betrokken bij vervlogen ambachten, spelen en gebruiken. Jonge ridders en jonkvrouwen strijden in de kiddy battle. In een spectaculair riddergevecht te paard wijzen de ruiters tante Corona de deur. Uiteraard mogen de middeleeuwse lekkernijen en drankjes niet ontbreken. In het park houdt de Ridderlijke Sint-Jorisgilde opendeur. Er is initiatie kruisboogschieten op 6 meter voor iedereen vanaf 12 jaar. De Kasteelfeesten worden rond 21u afgesloten met een spectaculaire vuurshow en magisch vuurwerk.

De Volkskunstgroep De Uiltjes zijn ook dit jaar van de partij.

De Volkskunstgroep De Uiltjes zijn ook dit jaar van de partij. © Marc Wouters

Omwille van Covid-19 wordt het hele park afgesloten. Je kan er enkel in via de dreef. Eenzelfde regel geldt voor het avondprogramma. Bezoekers worden aangeraden tijdig op post te zijn met je CST-certificaat en je identiteitskaart. De Kasteelfeesten worden georganiseerd door het district in samenwerking met het cultuurcentrum 252cc. (mawo)

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio