Frank Ghijsels en Marc Verdyck zien de gracht nog nauwelijks, want het onkruid staat twee meter hoog.  

Frank Ghijsels en Marc Verdyck zien de gracht nog nauwelijks, want het onkruid staat twee meter hoog.  © Marc Peeters

Onkruid van twee meter hoog zet kwaad bloed bij buurtbewoners: “Gevaarlijke toestand”

Grobbendonk -

Langs de Vorselaarse Baan in Grobbendonk zijn protestborden verschenen waarop het gemeentebestuur het moet ontgelden. Buurtbewoner Marc Verdyck heeft de borden niet zelf geplaatst, maar kent het probleem zeer goed. “We verwachten van de gemeente meer daadkracht om een einde te maken aan een gevaarlijke toestand die maar blijft voortduren.” Burgemeester Marianne Verhaert (GiB) belooft onmiddellijke actie.

Marc Peeters

De borden staan voor een perceel dat is opgekocht door de projectontwikkelaar die ook de vlakbij gelegen McCain-site in zijn portefeuille heeft. “De boer die het perceel altijd al bewerkte, kreeg te horen dat hij niet meer welkom was”, vertelt Marc Verdyck. “Vlak bij de straat liet de nieuwe eigenaar een brede en diepe gracht graven. Daarna gebeurde er niets meer.”

Ondertussen staat het onkruid er meer dan twee meter hoog. “De gracht is er nog, maar door de begroeiing kan je de greppel nog nauwelijks zien. We vinden de huidige situatie dan ook gevaarlijk. Spelende kinderen kunnen in de greppel vallen. En wat als dat droge onkruid om een of de andere reden vuur vat. Omdat het onkruid ook steeds weer ongestoord in het zaad schiet, wordt het probleem alleen maar groter.”

Beloftes

Marc Verdyck is over deze toestand al maandenlang in overleg met het gemeentebestuur. “Na berichten dat de gemeente met de eigenaars in overleg was, werd ons op 6 september nog beloofd dat in de loop van de week, de week die ondertussen voorbij is, het onkruid rond de greppel kort zou worden gezet en dat de zone met paaltjes en lint zou worden afgespannen. Maar van die belofte is opnieuw niets in huis gekomen.”

De onbekende die de borden plaatste, viseert de gemeente.

De onbekende die de borden plaatste, viseert de gemeente. © Marc Peeters

Frank Ghijsels, die aan de andere kant van het perceel woont, hoopt dat de maaiwerken toch spoedig worden uitgevoerd. “Het veiligheidsrisico rond de greppel zal dan wel verholpen zijn, maar het woekerende onkruid mag wat mij betreft grootschaliger aangepakt worden. In onze aanpalende tuinen hebben we er last van. Een totale oplossing is zo eenvoudig. Laat de boer die hier vroeger actief was het perceel opnieuw gebruiken tot het duidelijk is wat er met de McCain-site gaat gebeuren.”

Volgens burgemeester Marianne Verhaert (GiB) is er tijdens de communicatie wat fout gelopen “De opdracht om maaiwerken uit te voeren, moet uiteraard gebeuren door de eigenaar. Die was even in de veronderstelling dat dit al gebeurd was. Dat was dus niet het geval, maar er is me verzekerd dat de werken zullen worden uitgevoerd.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio