© ATV

Resultaten analyse bloedafnames PFOS wordt “eind oktober” verwacht

De volledige analyse van de 800 bloedstalen die zijn afgenomen bij de bevolking in Zwijndrecht, Zwijndrecht-Zuid en Beveren wordt “eind oktober” verwacht”. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) dinsdag in de commissie Welzijn geantwoord op vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Koen Daniëls (N-VA). Volgens Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter van de PFOS/PFAS-onderzoekscommissie, schuift de timing van de resultaten daarmee twee weken op en wordt de betrokken bevolking “twee weken langer in onzekerheid gehouden”.

Bron: Belga

Naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in de omgeving van de 3M-site in Zwijndrecht is beslist om een bloedafname te doen bij 800 omwonenden. Die bloedanalyses moeten wetenschappelijk kunnen aantonen of er sprake is van zorgwekkende bloedwaarden. Volgens minister Beke vraagt de analyse van de bloedstalen en het verwerken van de vragenlijsten “een aantal weken tijd” en wordt het onderzoek mee begeleid door toxicologen Greet Schoeters (UAntwerpen), Jan Tytgat (KULeuven) en Jacob de Boer (UvAmsterdam). De volledige analyse wordt volgens Beke “eind volgende maand verwacht”.

Die timing deed bij een aantal commissieleden de wenkbrauwen fronsen. Zo ook bij Vooruit-parlementslid Hannes Anaf, voorzitter van de PFAS/PFOS-onderzoekscommissie. Volgens hem was er tot nu toe altijd sprake van 15 oktober. Dat staat ook zo in de communicatie op de website van de Vlaamse overheid.

Volgens minister Beke gebeurt de statistische verwerking door het “vermaarde labo” van Jacob de Boer. “Die hebben het tijdsvenster zo aangegeven”, aldus de CD&V-minister. Anaf noemt de nieuwe timing “slecht nieuws” voor de omwonenden. “Dit betekent twee weker langer onzekerheid voor de 800 inwoners van Zwijndrecht die deelnamen aan het onderzoek en bij uitbreiding voor alle inwoners.”