Twee jaar geleden kreeg De Tuimelaar eindelijk een octopuspaal, maar daarmee is de route naar de schoolpoort nog volledig beveiligd.  

Twee jaar geleden kreeg De Tuimelaar eindelijk een octopuspaal, maar daarmee is de route naar de schoolpoort nog volledig beveiligd.  © JAA

Gemeente helpt schoolroutes veiliger maken… via een omweg

Schoten -

De gemeente Schoten doet een oproep aan de duizenden leerlingen en hun ouders die elke dag met de fiets of te voet naar school trekken om onveilige plekken of situaties te melden. Gek genoeg moet dat wel via de omweg gebeuren van het digitaal platform Rout2School. Andere kritiek is dat de gemeente de knelpunten al lang zelf kent, of zou moeten kennen.

Schoten telt 22 scholen en de routes daar naartoe zijn niet altijd ideaal. Dat beseft de gemeente en vandaar deze oproep om moeilijk of onveilige knooppunten te melden. De oproep leidt tot gemengde reacties. Sommige ouders juichen het voornemen toe. Anderen vinden het bizar dat het lokaal bestuur in haar eigen gemeente nu nog niet zou weten waar zich de knelpunten bevinden. Men vraagt om ze aan te pakken.

“Natuurlijk kennen we de voornaamste grote gebreken ook wel en die proberen we structureel aan te pakken”, zegt schepen van Mobiliteit Wouter Rombouts (N-VA). “Dit project gaat uit van de jeugddienst en is eerder bedoeld om kleine mankementen op te sporen zoals overhangende hagen of fout geparkeerde wagens.”

Octopusplan

Opvallend is dat een mailtje naar de gemeentediensten niet volstaat om die kleine storende elementen te melden. Je moet eerst een account aanmaken op een platform van een externe partner: Route2school. Die garandeert dan wel een veiligheidsanalyse en het opstellen van de ideale schoolroute, maar het lijkt toch een omweg of onnodige drempel.

Nogal wat Schotenaren geloven ook niet in de goede bedoelingen. “Een paar jaar terug hebben we ook deelgenomen aan de enquête van het Octopusplan verkeersveiligheid, maar daar hebben we later nooit nog iets van vernomen, noch acties op het terrein van gezien”, aldus Heidi Van Gro.

Dat laatste wordt door schepen Rombouts tegengesproken. “Nog dit jaar organiseren we inspraak rond een drastisch plan om de schoolomgevingen van Sint-Ludgardis en Campus Kajee veiliger te maken. We maken wel degelijk werk van veiliger schoolroutes.” ( jaa)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio