Het Goorken in Arendonk zou een van de vijf kerngebieden worden waarrond het nieuwe Nationaal Park Noorderkempen gevormd zou worden. 

Het Goorken in Arendonk zou een van de vijf kerngebieden worden waarrond het nieuwe Nationaal Park Noorderkempen gevormd zou worden. © EMA

Na Ravels maakt ook Arendonk brandhout van Nationaal Park Noorderkempen

ARENDONK -

Komt er na het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg binnenkort ook een nieuw Nationaal Park Noorderkempen in Turnhout, Oud-Turnhout, Ravels en Arendonk? De Vlaamse regering wil dat heel graag. Alleen zijn niet alle betrokken gemeenten bijster enthousiast, want na Ravels laat nu ook Arendonk op de valreep weten dat het voorlopig niet wenst mee te doen.

Eddy Meulemans

Woensdag 15 september was de deadline die Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had opgelegd om een kandidatuur in te dienen voor het nieuwe Nationaal Park Noorderkempen: een immense groene long van 5.000 hectare, zo groot als drieduizend voetbalvelden, rond het Turnhouts Vennengebied in Turnhout, landschap De Liereman in Oud-Turnhout, Het Goorken en de Hoge Vijvers in Arendonk en het Gewestbos Ravels.

Mijnsites in Limburg

De oppositiepartij Vooruit-Groen had het punt maandagavond toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad in Arendonk. “Een nieuw Nationaal Park Noorderkempen zou een geweldige troef betekenen voor onze regio”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen (Vooruit-Groen). “Dankzij deze erkenning zouden we ineens heel veel extra middelen krijgen vanuit de Vlaamse overheid om de natuur, de biodiversiteit, het landschap en het toerisme in onze streek verder te ontwikkelen. Kijk maar wat er gebeurd is rond de mijnsites in Limburg en de toeristische heropleving die daarmee gepaard is gegaan. Zoiets zou morgen ook hier zomaar kunnen.”

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA).

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA). © EMA

Toch blijkt niet iedereen in Arendonk even zot van het idee. Zo woonde een twintigtal tegenstanders maandagavond de zitting van de gemeenteraad bij, onder wie enkele lokale landbouwers, jagers en leden van de actiegroep De Zwarte Specht. Dat is een vereniging van private bos- en grondeigenaars. De actievoerders vrezen dat het label van Nationaal Park een hypotheek legt op hun toekomst. Gaan wij nog wel maïs mogen zaaien en mest uitstrooien op onze velden? Mogen we nog jagen in onze bossen? En bomen kappen als stookhout voor de kachel, kan dat nog wel?

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) toont begrip voor hun bezorgdheden. “Op zich is zo een Nationaal Park een mooi initiatief dat zeker ook kansen biedt voor het toerisme in onze gemeente”, bekent hij. “Maar in dit uitgestrekte gebied van 5.000 hectare zijn er drie belangrijke spelers: natuurbeheerders, landbouwers en grondeigenaars. Als twee van die drie groepen tegen zijn, heeft het volgens ons geen zin om ermee door te gaan. Als gemeentebestuur kunnen we hun signalen niet negeren.”

Steun van horecauitbaters

Of het Nationaal Park Noorderkempen daarmee nog voor de start dood en begraven is? “Nee, maar op dit ogenblik zijn er voor ons nog te veel onduidelijkheden die eerst moeten worden uitgeklaard”, zegt burgemeester Hendrickx. “Wellicht zullen Turnhout en Oud-Turnhout het project nu alleen verder uitwerken, zonder Ravels en Arendonk, maar mogelijk nog wel in samenwerking met aangrenzende gemeenten in Noord-Brabant. In Turnhout geniet het Nationaal Park duidelijk ook meer bijval. Zo hebben enkele Turnhoutse horeca-uitbaters al uitdrukkelijk hun steun toegezegd.”

Ook in Oud-Turnhout en Ravels was er protest tegen het Nationaal Park, vooral van lokale landbouwers en leden van De Zwarte Specht. 

Ook in Oud-Turnhout en Ravels was er protest tegen het Nationaal Park, vooral van lokale landbouwers en leden van De Zwarte Specht. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio