Guy Delforge. 

Guy Delforge. ©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Iedereen expert!

Guy Delforge

Soms zet ik iets op Facebook zonder daar twee minuten over na te denken en tien keer mijn tong te draaien. Dat is dom. Ik weet dat want ik leer dat zelfs aan mijn studenten. Maar soms, in een bui van onachtzaamheid, tik ik gewoon iets in en publiceer het. De tikfouten moet ik er dan achteraf ook nog uithalen.

Dus ik tikte: ‘Deskundige mobiliteit bij een gemeente in Vlaanderen. Het lijkt me stilaan een knelpuntberoep.’ Ik dacht eerst nog te tikken ‘een knalpotberoep’, maar dat heb ik gelukkig niet gedaan, het was nu al erg genoeg. In de reacties ging het over autohaters, specialisten in immobiliteit en ander fraais.

Vroeger heette de ambtenaar die zich bezighield met mobiliteit – jawel – de mobiliteitsambtenaar. Nu is dat een deskundige of een expert. Even kort door de bocht: een deskundige is iemand die het zou moeten weten, bijvoorbeeld omdat die heeft doorgeleerd over mobiliteit; een expert is iemand die denkt het beter te weten en dus ook meer verdient. Boven de expert staat dan een schepen die ook een mening heeft en in de meeste gevallen wordt die op het schepencollege aangevallen of uitgelachen door de andere schepenen die ook allemaal hun idee over mobiliteit hebben. U ziet het gekkenhuis wanneer de gemeente graag een fietsstraat wil invoeren? Omdat daar anders burn-outs, diepe depressies en politieke broedermoord van komen is er altijd een oplossing: het studiebureau. Zo een bureau meet dan meestal nog eens alles na dat al lang duidelijk is en laat iedereen nog eens zijn mening geven; dat is ventileren, verluchten, er de druk wat van af halen.

De politiek krijgt dan van het studiebureau tien voorstellen en kiest meestal voor een combinatie van de drie slechtste scenario’s. Dat eindigt uiteindelijk in straten met dertien verkeersborden waar je dus sowieso moet stoppen voor je erin durft te rijden en waar je zo traag als een slak rijdt omdat je vreest dat er elke twee meter een nieuw bord kan opduiken of een fietser van zijn oprit komt gesjeesd.

Dat er zoveel vacatures zijn voor deskundigen en experts mobiliteit heeft dus vooral te maken met het feit dat er veel te veel mobiliteitsexplosies zijn: wij denken immers allemaal dat we het veel beter weten.

MEER OVER Met andere woorden

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio