Jasmien voor haar eethuis Suri2go op het Tweetorentjesplein. 

Jasmien voor haar eethuis Suri2go op het Tweetorentjesplein. © Guy Van Nieuwenhuysen 

Surinaams eethuis opent: “Onze nasi is heel verschillend van Chinese nasi”

Turnhout -

Suri2Go, een Surinaams eethuis, vestigde zich zopas in het Tweetorentjesplein in Turnhout. “Dit moet weer een horecapleintje worden”, zegt zaakvoerder Shazara. “Maar noem me maar Jasmien. Dat is mijn roepnaam.”

Guy Van Nieuwenhuysen

Jasmien had eerder een zaak in Ravels. “Maar dat was geen eethuis. Ik deed enkel bezorging. De zaak draaide supergoed, maar veel mensen willen toch graag een gezicht zien. Daarom verhuisden we naar Turnhout.”

De keuze voor het Tweetorentjesplein werd bij toeval gemaakt. “We hadden eigenlijk een ander pand op het oog, maar dat bleek niet geschikt voor horeca. En dit is toch een pand met een geschiedenis. We zijn op loopafstand van de Grote Markt en van de Turnovasite gevestigd. We doen nog steeds bezorging, maar voortaan kan je onze maaltijden ook ter plaatse nuttigen.”

Tropische smaak

Met de Surinaamse keuken is de doorsnee Turnhoutenaar niet bekend. “Turnhoutenaars zijn wel nieuwsgierig”, lacht Jasmien. “Ik moet wel vaak uitleggen dat Surinaamse keuken heel anders is dan Chinees. Onze Surinaamse nasi is niet wit, maar bruin, en smaakt heel anders dan de Chinese versie. De bereidingswijze is ook totaal verschillend. De Surinaamse keuken is heel kleurrijk en de gerechten zijn groot. De smaak is tropisch.”

Naast diverse stoofgerechten zijn er ook belegde broodjes. “Maar ook die zijn anders. Een broodje pom is een erg populair gerecht in Suriname. Pom is een stoofpot met aardvruchten en vlees. Uiteraard staat die op de menukaart.”

“Soms is een gerecht even uitverkocht, want veel gerechten vragen een lange bereidingstijd en ik maak alles vers klaar. Maar dat begrijpen klanten wel”, zegt Jasmien. “Sommige gerechten zijn ook aangepast aan de westerse smaak. Te apart mag het ook niet zijn. Maar het aantal mensen dat de Surinaamse keuken weet te appreciëren, groeit sterk aan.”

Jasmien breidt het aanbod nog verder aan. “Op de kaart staan alle zoetigheden zoals maizenakoekjes of bananenchips, maar ik wil er nog een aanbod aan Surinaamse taarten aan toevoegen. Ik moet wel zien dat ik het kan blijven bolwerken, want ik bereid alles zelf. Klanten mogen me ook altijd suggesties doen. Ik sta open voor hun mening.”

Suri2Go is open van dinsdag tot zaterdag, telkens van 11 tot 19u.

www.suri2go.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio