De konijnen worden nu opgevangen in Heusden-Zolder. 

De konijnen worden nu opgevangen in Heusden-Zolder. © Vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

Verwaarloosde kippen en konijnen in beslag genomen

Balen -

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn heeft vrijdag een groot aantal verwaarloosde dieren in beslag genomen bij een particulier in Balen. De 25 hoenders en 31 konijnen worden nu verzorgd in het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Twee honden en vier vogels worden opgevangen in een ander dierenasiel.

Het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder werd vrijdag opgeroepen door de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn om 56 verwaarloosde dieren te komen halen bij hun eigenaar in Balen. Het ging om 25 kippen en hanen en 31 konijnen.

Een aantal kippen en hanen heeft last van kalkpoten. 

Een aantal kippen en hanen heeft last van kalkpoten. ©  Vogel- en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

“Zo’n inbeslagname gebeurt niet zomaar”, vertelt Rudi Oyen van het opvangcentrum. “De dieren waren er erg aan toe. Ze waren heel mager en een aantal kippen heeft kalkpoten. Dat is een ziekte die door een mijt wordt veroorzaakt, maar mits de nodige verzorging geneesbaar is. De dieren blijven voorlopig in het opvangcentrum, waar ze de medische verzorging kregen en ook verder worden verzorgd. Zodra de dieren na een aantal weken in een betere gezondheid vertoeven, dan kunnen we ze openstellen voor adoptie. Dat gebeurt wel pas nadat de Vlaamse inspectiedienst daar groen licht voor geeft. Op dit moment vangen we al boven de tweehonderd konijnen op. Het grootste deel daarvan is al beschikbaar voor adoptie.”

Niet de eerste keer

Daarnaast heeft de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn op een ander adres van dezelfde eigenaar twee honden en vier vogels in beslag genomen. De eigenaar van de verwaarloosde dieren kreeg eerder al meerdere keren de dienst dierenwelzijn over de vloer. Het dossier loopt al sinds 2011 en stelselmatig is de situatie slechter geworden. In 2019 en 2020 werden ook al bij de persoon dieren in beslag genomen. Die pv’s zijn nog in behandeling bij het parket. Ook vrijdag heeft de inspecteur-dierenarts van Dierenwelzijn een proces-verbaal opgemaakt, wat bij elke inbeslagname gebeurt.  (mto)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio