De militaire parade tijdens de bevelsoverdracht in 2019. 

De militaire parade tijdens de bevelsoverdracht in 2019. © svds

Grote Markt is vrijdag het decor voor bevelsoverdracht en militaire parade

Mechelen -

Op de Grote Markt in Mechelen vindt vrijdag vanaf 11u een militaire parade plaats. De aanleiding voor de parade is de aanstelling van een nieuwe commandant voor het Competentiecentrum van de Landcomponent van het Belgisch leger (CC Land).

Het CC Land is verantwoordelijk voor de vorming van officieren en onderofficieren van de Landcomponent en is gevestigd in Leopoldsburg. De eenheid heeft ook twee militaire scholen in Aarlen en Amay onder haar bevoegdheid en ook de kampen van Elsenborn en Lagland vallen onder het bevel van het CC Land.

Dat de bevelsoverdracht toch in Mechelen plaatsvindt, is geen toeval. De Dijlestad ging in 1961 een peterschapsband aan met het toenmalige Vijfde Regiment Lansiers. Bij de oprichting en verhuizing van het CC Land in 2007 werden de tradities van deze eenheid geërfd, waardoor Mechelen sindsdien peterstad is van het Competentiecentrum.

De laatste keer dat er een bevelsoverdracht plaatsvond was in 2019. Kolonel Peter Philipsen nam toen de taak van commandant over van kolonel Marc Semal. De militaire parade en bevelsoverdracht starten op vrijdag 17 september om 11u op de Grote Markt in Mechelen en duren ongeveer een uur.

De bevelsoverdracht van het CC Land in 2019.

De bevelsoverdracht van het CC Land in 2019. © svds

(svds)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio