©  Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Belg koopt meer online, ook voeding bestellen we vaker aan huis

De onlineverkoop van voedingsproducten is in opmars in ons land, zo blijkt uit de jongste statistieken van BeCommerce, de Belgische vereniging van e-commercebedrijven. Voedingsproducten (waaronder ook dierenvoeding) kenden een stijging van maar liefst 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, al blijft het globale aandeel wel beperkt tot 4 procent van alle online uitgaven. België hinkt hier ook achterop tegenover andere Europese landen.

dvtBron: Belga

Diensten, zoals reizen of evenementen, blijven het populairste. Ze maken meer dan een derde (37 procent) van alle online uitgaven uit in ons land. Vorig jaar was er nog een sterke daling (tot 10 procent), want door de coronapandemie waren heel wat evenementen afgelast en waren reizen verboden of afgeraden.

Anderzijds ging de Belg de voorbije maanden weer meer naar een fysiek verkooppunt voor grote huishoudmiddelen, aldus BeCommerce.

Versterkt door corona

Over het algemeen zijn de uitgaven in webshops in België nog altijd in stijgende lijn. Voor de eerste zes maanden noteerde BeCommerce 5,56 miljard euro aan online uitgaven. In dezelfde periode vorig jaar, toen door de lockdown heel wat winkels gesloten moesten blijven, gaf de Belg online 5,1 miljard euro uit. “We merken al enkele jaren dat steeds meer consumenten hun weg vinden naar het online shoppen. De coronapandemie en de bijbehorende sluiting van fysieke winkels zorgde voor een extra boost. Deze trend zet zich nog door nu het gewone leven weer op gang komt”, klinkt het. Het gemak van thuis te kunnen bestellen is de belangrijkste motivator. bestellen. Verzendkosten blijven een drempel.

De Belg maakt bij zijn online aankoop steeds meer gebruik van de smartphone. Die is nu al goed voor een kwart, voornamelijk voor goedkopere aankopen of impulsaankopen, klinkt het. De laptop blijft met 38 procent het populairste platform voor online aankopen.

De meeste betalingen, 4 op de 10, gebeuren met Bancontact. Op de tweede plaats staat de kredietkaart - voor duurdere uitgaven staat die nog op de eerste plaats. Op de derde plaats staat PayPal, goed voor 10 procent.

Vastgoed

Jobs in de regio