Schoonzoon Herman Van Dyck en zoon Jan Veraert onder de hoogspanningslijn die pal boven de hoeve loopt. Straks is ze na zestig jaar weg.  

Schoonzoon Herman Van Dyck en zoon Jan Veraert onder de hoogspanningslijn die pal boven de hoeve loopt. Straks is ze na zestig jaar weg.  ©  kma

Bewoners met hoogspanning pal boven dak en mast naast gevel zijn blij dat Elia lijn na zestig jaar afbreekt

Pulderbos, Massenhoven, Poederlee -

Elia, beheerder van het Belgisch hoogspanningsnet, start deze maand met de afbraak van de verouderde hoogspanningslijn tussen Massenhoven en Poederlee. 48 masten worden afgebroken, zoals de mast die al sinds 1962 pal naast de hoeve van de familie Veraert in Roosten in Pulderbos staat.

Kristin Matthyssen

Als er nu een aanvraag voor een windturbine gebeurt, worden massaal bezwaarschriften ingediend en procedures gevoerd. Zestig jaar geleden was dat nog anders. ”Mijn ouders waren daar ook niet blij mee”, wijst Jan Veraert naar de monsterlijke hoogspanningsmast die absurd dicht naast de ouderlijke hoeve aan de Roosten in Pulderbos staat. “Ik was nog een klein ventje. Vandaag zou het ondenkbaar zijn dat zoiets vlak naast een huis wordt gezet. De lijnen lopen pal over het dak. Voor het plaatsen van die mast werd een klein stukje grond onteigend van mijn ouders, voor een belachelijk bedrag. Protesteren had geen zin. De hoogspanningslijn werd langs hier gelegd om het Zoerselbos te vrijwaren. Madame D’hondt, haar meisjesnaam was Francine Lepage, was operazangeres en had hier veel gronden en eigendommen liggen. Maar ook zij kreeg een mast in haar hof. Dus zelfs mensen uit de hogere kringen konden die lijn niet tegenhouden.”

Jan Veraert bij de mast die al sinds 1962 vlak naast de ouderlijke hoeve staat en straks verdwijnt. 

Jan Veraert bij de mast die al sinds 1962 vlak naast de ouderlijke hoeve staat en straks verdwijnt. ©  kma

Meer dan halve eeuw onder hoogspanning

Vader Marcel Veraert stierf uiteindelijk in 2019 op zijn 97ste. Zijn vrouw Maria was enkele jaren eerder op haar 92ste overleden. “Mijn ouders hebben een halve eeuw letterlijk onder hoogspanning geleefd, maar dood gaat ge er dus duidelijk niet van”, zegt Jan. “Ze hebben een mooie leeftijd bereikt. Maar verliefd zijn we nooit op die lijn geworden. We zijn dan ook blij dat ze verdwijnt, al werd in de jaren tachtig dertig meter verder parallel aan deze lijn nog een tweede hoogspanningslijn gezet. Die lijn blijft gewoon behouden. En die mast middenin onze wei staat eigenlijk nog meer in de weg als je het land wil bewerken.”

Schoonzoon Herman Van Dyck herinnert zich nog dat zijn schoonouders ooit op Man Bijt Hond of Iedereen Beroemd kwamen, als koppel met de dichtste hoogspanningsmast naast hun hoeve. “Naar het schijnt houdt zo’n hoogspanning de bliksem weg. We wisten al een tweetal jaar dat deze lijn en mast weg zouden gaan”, zegt Herman. “Een familielid werkt bij Elia.”

De hoeve Veraert dateert van 1908. De enige die de paal gaan missen, zijn de ezels Leontientje, Pandora en Pegasus die soms hun achterste aan de mast schuren. “We hadden ooit een trekpaard dat zo hard geschuurd had dat het ijzer zelfs krom gebogen was. Ze zijn dat dan moeten komen vervangen”, herinnert Jan zich. “Maar een elektrocutie bij de beesten hebben we nooit meegemaakt.”

Misschien dat alleen de ezels hun schuurpaal gaan missen.  

Misschien dat alleen de ezels hun schuurpaal gaan missen.  ©   kma

De hoogspanningslijn (150 kV) Massenhoven-Poederlee werd aangelegd in 1962 en is einde levensduur. Over een afstand van ongeveer dertien kilometer worden alle elektriciteitsdraden verwijderd. In totaal zal Elia 48 hoogspanningsmasten afbreken. De werken gebeuren in verschillende fasen en duren tot eind mei 2022. De bewuste lijn loopt door de gemeenten Ranst, Zandhoven, Vorselaar en Lille.

“De voorbije jaren zijn nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels aangelegd tussen Rijkevorsel en Beerse die de transportcapaciteit van deze hoogspanningslijn vervangen”, legt Pieter Verlaak van Elia uit. “Op een gedeelte van de hoogspanningslijn wordt vanaf het hoogspanningsstation Massenhoven tot de carpoolparking (E34) in Oelegem een beperkt aantal elektriciteitsdraden verwijderd. De masten op dit gedeelte worden niet afgebroken en blijven in gebruik om de hoogspanningslijn richting Malle te blijven voeden. Deze hoogspanningslijn blijft behouden.”

De afbraak gebeurt in verschillende fasen. Eerst wordt een toegang naar elke mast aangelegd. Daarna verwijdert Elia de elektriciteitsdraden van alle hoogspanningsmasten. Dit gebeurt door de elektriciteitsdraden op te rollen. Huizen en wegen onder de hoogspanningslijn worden beschermd door houten constructies of kranen. De mastonderdelen worden na afbraak in stukken geknipt en afgevoerd. Tijdens de werken zullen buurtbewoners steeds elektriciteit hebben.

De oranje lijn is de af te breken hoogspanningsverbinding. 

De oranje lijn is de af te breken hoogspanningsverbinding. ©  Elia

Hier kruist de lijn de Molenheide in Pulderbos. 

Hier kruist de lijn de Molenheide in Pulderbos. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio