Nog maar onlangs was de betreurde straatveger Clifton Proeger door zijn collega’s van gemeente Schilde in de bloemen gezet omwille van zijn houding: altijd positief en gedienstig.

Nog maar onlangs was de betreurde straatveger Clifton Proeger door zijn collega’s van gemeente Schilde in de bloemen gezet omwille van zijn houding: altijd positief en gedienstig. © RR

Populaire straatveger Clifton sterft onverwacht in Suriname: “Een groot verlies”

Schilde -

Personeel en bestuurders van Schilde reageren verslagen op het nieuws dat hun collega en medewerker Clifton Proeger (43) vorige zaterdag onverwacht is overleden in zijn heimat Suriname. De straatveger was nog geen twee jaar in dienst van de gemeente, maar maakte zich in die periode immens geliefd bij collega’s, handelaars en heel wat andere Schildenaren.

Bijzonder toegewijd, altijd vriendelijk en bereid om wie ook te helpen. Dat is de omschrijving die telkens terugkomt bij wie de straatveger met donkere huidskleur gekend heeft. Sinds begin 2020 was hij in z’n oranje uniform – dat hij elke dag met trots aantrok - op pad door Schilde op jacht naar zwerfvuil.

Clifton had zes kinderen. Zijn echtgenote en minstens één dochter wonen nog in Suriname. “Het was die dochter die hem zijn eerste kleindochter had geschonken, maar door corona en het bijhorende reisverbod was het hem nog niet gelukt het baby’tje in zijn armen te sluiten. In augustus had Clifton eindelijk toch onbetaald verlof genomen om richting Suriname te vliegen”, vertelt zijn directe chef Koert Bastiaens. Daar overleed hij enkele dagen geleden.

Rouwkrans

Clifton wordt eerstdaags ook in Suriname begraven. Het staat nu al vast dat bij zijn kist of urne een officiële rouwkrans en -telegram uit Schilde zal liggen. “De burgemeester en ikzelf zijn de boodschap dat Clifton nooit meer zal terugkeren naar de werkvloer aan de Rozenhoek, persoonlijk aan zijn naaste collega’s gaan brengen. Je kon een speld horen vallen. De verslagenheid is groot”, vertelt een eveneens geëmotioneerde schepen Peter Mendonck (N-VA), bevoegd voor Openbare Werken.

Clifton zoals de Schildenaren hem gekend hebben: ijverig aan het werk en vriendelijk tegen voorbijgangers.

Clifton zoals de Schildenaren hem gekend hebben: ijverig aan het werk en vriendelijk tegen voorbijgangers. © RR

“We hebben Clifton met het voltallige gemeentepersoneel onlangs nog letterlijk in de bloemen gezet omdat hij zo’n sociale fijne collega was”, getuigt Mathias Segers, hoofd van de 54 werkmannen en -vrouwen van Schilde.

“Begin dit jaar hebben we geïnvesteerd in een grote, krachtige en wendbare ‘zwerfvuilzuiger’ met benzinemotor. Dat was ‘zijn’ machine en daar was Clifton elke dag mee op ronde voor in de omgeving van de Turnhoutsebaan. Geen papiertje, blikje of ander storend element ontsnapte aan zijn aandacht. De stoep blonk opnieuw wanneer Clifton er gepasseerd was. Zijn werkijver en de manier hoe hij met de omgeving altijd vriendelijk communiceerde, strekken tot voorbeeld.”

Ambassadeur

Luc Vrelust, medevoorzitter van de lokale winkeliersvereniging, is gechoqueerd wanneer we hem confronteren met de onverwachte dood van de allervriendelijkste der straatvegers. “Dat is een groot verlies. Voor zijn familie en vrienden, maar ook voor ons”, meent Vrelust van de bekende elektrohandel het echt.

“Hij deed die job zichtbaar graag en was elke dag gemotiveerd om er het beste van te maken. Hij was zo fier als een gieter dat hij met die grote stofzuiger mocht rondtrekken en ons centrum telkens weer kraaknet kon achterlaten. Een echte ambassadeur voor het gemeentepersoneel; dat is Clifton zeker geweest.”

Clifton in actie: held van de lokale middenstand.

Clifton in actie: held van de lokale middenstand. © RR

Nog zo’n weerkerend verhaal: of je hem nu persoonlijk kende of niet; Clifton zei tegen iedereen goedendag. Schepen Peter Mendonck besluit zijn ode aan zijn ontvallen medewerker met een anekdote.

“Op een dag vond hij een mobiele telefoon op een plek waarvan hij wist dat daar elke dag opnieuw hetzelfde oude dametje kwam zitten. Hij heeft het toestel te goeder trouw meegenomen, veilig bewaard, om het een dag later persoonlijk aan de eigenares, die hij niet persoonlijk kende, te overhandigen. De dame in kwestie stond versteld van zoveel goedheid en dienstbetoon.”

Ter nagedachtenis heeft het gemeentebestuur van Schilde een digitaal rouwregister geopend.

JAN AUMAN

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER Meest gelezen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio