Het protest tijdens de Oud-Turnhoutse gemeenteraad tegen de plannen voor een Nationaal Park werd door tientallen mensen gesteund. 

Het protest tijdens de Oud-Turnhoutse gemeenteraad tegen de plannen voor een Nationaal Park werd door tientallen mensen gesteund. © RR

Protest tegen Nationaal Park: Ravels ondertekent conceptnota niet

Oud-Turnhout, Ravels -

De conceptnota voor de kandidatuur om van natuurgebieden in vier Kempense gemeentes een Nationaal Park te maken, wordt niet ondertekend door een van hen. Ondertussen is het protest in Oud-Turnhout ook nog niet gaan liggen.

Wouter Adriaensen

Woensdag 15 september is de deadline dit Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) oplegde voor het indienen van een conceptnota voor de kandidatuur voor Nationale Parken en Landschapsparken. Voorstellen waarvan de conceptnota goedgekeurd wordt, krijgen 100.000 euro subsidie en stappen in een begeleidingstraject richting een concreter masterplan en operationeel plan in. Op basis van dat plan wordt midden 2023 de kandidatuur beoordeeld.

In de Noorderkempen toonden Arendonk, Oud-Turnhout, Ravels en Turnhout interesse in een erkenning als Nationaal Park. Maar Ravels zal de conceptnota niet mee ondertekenen. “We hebben van in het begin gezegd dat we dat alleen zouden doen als er voldoende draagvlak was bij zowel de landbouw als Natuurpunt”, reageert burgemeester Walter Luyten (CD&V). “We zijn een plattelandsgemeente met meer dan tweehonderd landbouwbedrijven. Zij missen de zekerheid dat ze de gronden waarvoor hun vader en grootvader zich krom gewerkt hebben, kunnen blijven bewinnen.”

Spreekrecht

Ravels is wel vragende partij voor een overlegorgaan waarin alle belanghebbenden met elkaar in gesprek kunnen gaan. “Er is ook nog geen overeenstemming met de grondeigenaars”, vult Luyten aan. Die lieten alvast van zich spreken tijdens de voorbije Oud-Turnhoutse gemeenteraad. De Zwarte Specht, die eigenaars en gebiedsgenieters van Landschap De Liereman verenigt, kreeg er spreekrecht. “Concrete antwoorden werden uit de weg gegaan”, vindt voorzitter Gust Sels. “Eigendomsrechten, gelijkheidsprincipe van de grondwet en democratie zijn in deze blijkbaar niet van tel.”

Toch heeft het er alle schijn van dat Oud-Turnhout de conceptnota wel mee zal ondertekenen. “Die ambitie hebben we al tijdens de gemeenteraad van augustus uitgesproken”, zegt burgemeester Bob Coppens (N-VA). “Dat Ravels niet mee tekent? We moeten kijken wat er mogelijk is. Wij zijn in elk geval altijd bereid te praten.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio