Jubilerende Sint Jansvrinde 

Jubilerende Sint Jansvrinde © RR

Fanfare Sint Jansvrinde viert (uitgesteld) 70-jarig bestaan

Boom -

Fanfare Sint Jansvrinde viert dit jaar haar 70-jarig bestaan. “Eigenlijk bestaan we reeds 71”, zegt feestleider Marc Verbruggen. “Maar corona en de daaruit vloeiende beperkingen maakt dat we alles hebben moeten uitstellen.”

 

Maar uitstel is duidelijk geen afstel voor deze Boomse fanfare. Begin vorig jaar werd het startschot van hun jubileumjaar gegeven met een plechtige ontvangst op het gemeentehuis. Maar de rest van het feestprogramma kon en mocht daarna niet meer doorgaan.

Maar afgelopen weekend haalde de vrolijke bende al een deel van hun schade in met een feest in een tot zaal herbouwde steenoven op het bedrijventerrein Hoek 76. Naast de Fondy Riverside Bullet Band en Klein Orkest traden ook de ruim twintigkoppige fanfare Sint Jansvrinde op.

Van de affiche met hun logo

Van de affiche met hun logo © JW

“We hebben gespeeld zoals we dat al 70 jaar doen”, lacht Marc Verbruggen. “Enfin toen waren wij er zelf nog niet bij maar we houden nu de traditie van toen toch in ere.”

Dankzij de middenstand

Volgens de feestleider werd hun fanfare in 1950 opgericht door enkele middenstanders die toch wel graag opnieuw zo’n bende musicerende pleziermakers zoals ze die zich van voor de oorlog hadden gekend.

Feestleider Marc Verbruggen

Feestleider Marc Verbruggen © JW

Frans Van Breedam werd de eerste voorzitter en voor hun repetities werd café De Pluim aan de Tuyaertstraat, de plaats waar nu een exporuimte is gehuisvest. Het moest en zou een vriendengroep moeten zijn die voor plezier bij hen maar vooral ook bij de toehoorders moest zorgen.

“En dat doen we nu nog steeds”, zegt Marc Verbruggen. “Bij elk optreden of bij elke uitstap beginnen we met het lied ‘Alte kameraden’. Niemand moet muziek kennen of kunnen lezen. We spelen zogenaamd ‘uit de klak’. Wat onze leden wel moeten kunnen is een goei pint kunnen drinken.”

Jonge(re) muzikanten gezocht

Dat deden ze vorige zaterdag ook bij hun uitgestelde jubileumviering. De ruim honderd aanwezigen hoopten dat de Sint Jansvrinde nog lang kan blijven bestaan. Maar de leeftijd van de muzikanten loopt wel hoog op. Ivan Polfliet is met zijn 89 de oudste maar zijn tubasolo’s mogen er nog zijn.

“Onze jongste muzikant is er 53”, gaat Marc verder. “Maar vorige zaterdag hebben we toch wat contacten met jongere muzikanten kunnen leggen. Hopelijk komen ze eerstdaags langs op onze repetitie, elke laatste maandag van de maand in café Koophandel op Noeveren.”  (JEF WIJCKMANS)

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio