© atv

Roze parkeerzone op Luchtbal, in Merksem en op Linkeroever laat niet-inwoners meer betalen

Antwerpen, Merksem -

Het bewonersparkeren wordt vanaf 4 oktober ingevoerd in de wijk Luchtbal en uitgebreid in de omgeving van de Bredabaan in Merksem. Dit moet het gebruik van de nieuwe park-and-ride stimuleren en ervoor zorgen dat er minder niet-inwoners in de wijken parkeren.

Sacha Van Wiele

De stad Antwerpen krijgt er in december krijgt twee park-and-rides bij: op de Havanasite in de wijk Luchtbal en aan de Keizershoek in Merksem. Op Linkeroever opent in januari de nieuwe park-and-ride in de Blancefloerlaan. In de drie gebouwen samen is plaats voor bijna vierduizend wagens en 750 fietsen.

 

 ©  JHS

Door hun strategische ligging zijn de park-and-rides een ideale overstapplaats om in combinatie met openbaar vervoer en deelfietsen, -scooters of -steps naar de stad te komen. Parkeren kost 1 euro per dag. Bezoekers kunnen een dagticket kopen aan de automaten of kiezen voor een maandelijkse facturatie. Bedrijven kunnen een abonnement nemen met gegarandeerde plaats.

Verkeersluwe stad

“Tegen 2030 moet de helft van de verplaatsingen op een duurzame manier gebeuren”, zegt Bart Van Camp, directeur Omgeving bij Lantis, de bouwheer van Oosterweel. “Maar we willen nu al inzetten op de modal shift van de wagen naar andere vervoersmiddelen. Zo dragen we bij aan een verkeersluwe stad en bieden we ook een alternatief aan de automobilisten tijdens de Oosterweelwerken.”

De invoering van de roze tariefzone moet bezoekers aanzetten om de park-and-rides te gebruiken. Een bezoeker van de roze zone heeft recht op twee uur gratis parkeertijd. Langer dan twee uur parkeren kan, maar dan betaalt de automobilist 70 eurocent per uur. Een ticket voor een dag (maximaal 10 uur) kost 3,50 euro. Een ticket voor een week kost 17,50 euro en voor vier weken 70 euro.

In Merksem wordt de huidige roze tariefzone vanaf 4 oktober uitgebreid naar de omgeving van de Bredabaan, tot aan het fort van Merksem. Ook in de wijk Luchtbal zal vanaf die datum een roze tariefzone gelden tussen de Havanastraat, de spoorweg, de Groenendaallaan en de Noorderlaan.

Op Linkeroever wordt midden 2022 de huidige blauwe tariefzone omgevormd naar een roze tariefzone, met uitbreiding van de onbebouwde zijde van de Blancefloerlaan en de huidige park-and-ride.

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

 

 ©  JHS

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen