In de kerk van Sint-Mariaburg gaf orgelbouwer René Nijsse toelichting over het herstel van het beschadigde orgel. 

In de kerk van Sint-Mariaburg gaf orgelbouwer René Nijsse toelichting over het herstel van het beschadigde orgel. © Marc Wouters

Fietsen van het ene kerkorgel naar het andere

EKEREN -

De vijfde editie van de orgelfietstocht bracht de bezoekers naar de kerken van Sint-Mariaburg, Kapellen en Hoevenen. Ondanks de uitgebreide activiteiten het voorbije weekend kon de orgeltocht toch op een 30-tal liefhebbers rekenen.

“De orgelfietstocht is ontstaan vanuit het jaarlijkse orgelfestival gestart in 2001”, vertelt organisator Bert Vandenbossche. ”Met de concerten en de orgelfietstocht willen we de orgelcultuur in en rond Ekeren promoten.”

De vijfde editie startte in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand in Sint-Mariaburg. Het Pelsorgel dateert uit 1943. Voorheen werden de diensten door een harmonium opgeluisterd. Sommige registers van het orgel zijn beschadigd en worden hersteld door de firma A. Nijsse en Zoon uit Oud-Sabbinge in Zeeland. Zaakvoerder René Nijsse gaf op een boeiende manier toelichting over de restauratiewerken. Een deel van het orgel staat momenteel in het atelier van Nijsse. Het orgel in de Sint-Jacobuskerk in Kapellen en de O.-L.-Vrouw Geboortekerk in Hoevenen werd bespeeld door Ben Van Nespen, docent orgel aan de Stedelijke Muziekacademie van Ekeren.

Zondag 24 oktober bespeelt Burkhard Esten, organist-titularis van de Mariëndom in de Ekerse zusterstad Andernach het gerestaureerde Bremserorgel in de Sint-Laurentius van Schoonbroek. Het concert is een samenwerking met de Vriendenkring Ekeren-Andernach, Kaarten aan 10 euro. Het concert start om 15u. (mawo )

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio