Aangeboden door ENIT
Val d’Orcia

Val d’Orcia © bluejayphoto - iStock via Getty Images

Vier routes in de mooiste Italiaanse wijnstreken

Vier routes in de mooiste Italiaanse wijnstreken

Wit, rood of rosé; sprankelend of zoet, Italië is hét wijnland bij uitstek. Dankzij het milde klimaat, het glooiende landschap, de uitstekende wijnranken en de eeuwenoude cultuur stoot geen enkel ander land Italië van de wijnkaart. En daar kun je als toerist ook van meegenieten!

Wijnliefhebbers komen in elke hoek van Italië aan hun trekken. Tal van fenomenale wijnroutes gidsen hen door het mediterrane paradijs. Wij kiezen er de vier mooiste voor je uit. Vanuit België rij je er makkelijk met je eigen wagen naartoe. Als je met het vliegtuig gaat, huur je een schattige Fiat 500 of een knalrode Vespa om ermee tussen de ranken te rijden. Viva Italia!

1. Val d’Orcia

Tussen Rome en Firenze leidt de Val d’Orcia-wijnroute je twee dagen lang voorbij prachtige, historische dorpen. Je schiet uit de startblokken in Abbadia San Salvatore en verkent de sprookjesachtige heuvels van Toscane. Onderweg ontmoet je heel wat plaatselijke wijnbouwers die je met plezier meenemen naar hun velden.

De Orcia-vallei behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Dat dankt de regio aan charmante stadjes als Montalcino, waar je als het ware terugkeert naar de veertiende eeuw. Verderop bewonder je het kasteel van San Giovanni d’Asso. Enkele heerlijke degustaties later voert het pad je naar het utopische Pienza. Daar proef je van verrukkelijke pecorino, kastanjes, truffel en saffraan. Vergezeld van een uitmuntend glas wijn, natuurlijk!

Franciacorta

Franciacorta © Ron Miele via Pixabay

2. Franciacorta

In het noorden van Italië, tussen Bergamo en Brescia, ligt het betoverende meer van Iseo. Op een pad van meer dan zestig kilometer fiets of rij je langs de oevers, door het bergachtige landschap van Franciacorta. De wijnvelden vleien zich langs de hellingen en kijken uit over het water. Dankzij de Alpiene bries die hier waait, levert de streek fantastische Pinot Noir-, Pinot Blanc- en Chardonnay-druiven op.

In meer dan 110 wijnkelders nip je zowel van zachte, verfijnde wijnen als van een sterk, pittig glas rood. Franciacorta staat ook bekend om de sprankelende varianten. En om haar geweldige erfgoed! Zo is het San Pietro-klooster in Lamosa een ware trekpleister.

In het midden van het Iseo-meer verrijst Monte Isola. Dit feeërieke eilandje telt meer dan 1.500 inwoners, die je met open armen ontvangen. Met een veerbootje vaar je er zo naartoe. Eenmaal aangekomen, overnacht je in een oud kasteel of authentiek vakantiehuis.

Umbria vineyards

Umbria vineyards © Caroline Muller

3. Canticle-wijnroute

Terug naar het centrum van de Italiaanse laars, want in het heuvelachtige Umbrië slingert de Canticle-wijnroute zich een weg van Perugia naar Spello. Deze dorpen spreken meteen tot de verbeelding en verwennen je met middeleeuwse architectuur, kerken, kastelen, abdijen en renaissancepaleizen.

In de talrijke musea maak je kennis met het rijke Romeinse verleden van de streek. In de vele gezellige straatjes geniet je van de lokale gastronomie op een zonnig terras. Doe jezelf hier tegoed aan een flesje rode Doc Colli Perugini, terwijl je smult van ovenvers brood met truffelolie of van een verrukkelijke traditionele pasta met lokale groenten.

Strada del vino Soave

Strada del vino Soave © Felix Van Lantschoot

4. Soave

Op een steenworp van Verona en het Garda-meer ligt Soave, een van de meest prestigieuze wijnregio’s van Europa. Het recept voor dat succes? De excellente Garganega-druif! Die vind je op erg bijzondere wijngaarden: het grootste perceel neemt liefst 6.600 hectaren land in beslag. Daarmee bezit Soave de grootste wijngaard van Europa.

Langs deze reusachtige percelen neemt de Soave-wijnroute je vijftig kilometer lang op sleeptouw. Ze voert je naar de beste wijnbouwers uit de streek en laat je cruisen langs uitgestrekte olijfboomgaarden. Je komt op adem in de zes fenomenale stadjes die de route decoreren, waarvan Soave het bekendste is. Een goed bewaarde omwalling verraadt het middeleeuwse verleden van deze plek. En ook het imposante kasteel bewijst dat Soave niet enkel vandaag, maar ook eeuwen geleden al een hoofdrol speelde.

Meer Italiaanse inspiratie nodig? Ontdek alles wat Italië te bieden heeft op de  website , Facebook-, Youtube- en Instagram- pagina van de Italiaanse Nationale Dienst voor Toerisme.