©  BELGA

REACTIES. Bondscoach vindt zilver zuur én mooi: “Hopen dat Colbrelli deze titel stevig viert”

Zilver. Het was niet het doel van de belgische selectie op het EK wielrennen, maar iedereen was het erover eens dat de collectieve prestatie er eentje was waar fier op kon worden teruggekeken. “Zilver is een klein beetje zuur, maar tegelijkertijd toch heel mooi”, verwoordde bondscoach Sven Vanthourenhout het. Ben Hermans, Stan Dewulf en Victor Campenaerts konden dat alleen maar beamen.

Jens HeylenBron: Belga

LEES OOK: Ontgoocheling overheerst bij Evenepoel, maar: “Ik kan Colbrelli niets verwijten”

Vanthourenhout: “Remco zal ook een belangrijke rol krijgen op het WK”

Sven Vanthourenhout zag Sonny Colbrelli de Europese titel nemen voor Remco Evenepoel. “Hij wordt een taaie klant voor het WK”, weet de bondscoach. “Ik hoop dat hij deze titel goed viert en morgen met een stevige kater wakker wordt. En dan mag hij van mij nog een paar dagen vieren in Italië, zodat hij niet zo sterk blijft koersen. Het zal nodig zijn dat hij in mindere doen is op het WK. Hij wordt een stevige tegenstander.”

De bondscoach toonde zich voor het overige bijzonder tevreden met de prestatie van de Belgen. “Alles kwam goed uit, tot de laatste zeven of acht kilometer. Er waren één of twee jongens waarmee we Remco liever niet naar de meet zagen rijden. Sonny klampte aan en dan weet je dat het moeilijk wordt. Zilver is een klein beetje zuur, maar tegelijkertijd toch heel mooi.”

“De ploeg heeft heel sterk gereden, de ploegorders werden uitgevoerd. Helaas raakten we Gilbert vroeg kwijt door kettingproblemen en Dylan Teuns had last van de warmte. Dat gaf hij zaterdag ook al aan. Gelukkig hadden we nog veel sterke jongens in de finale. Ze deden het perfect. Vooral Victor was bijzonder sterk, zelfs 5 procent te sterk (lacht). Soms reed hij gewoon te goed en was hij te enthousiast. Maar hoedje af voor hem. Hij hoorde hier vandaag bij de beste vijf renners, jammer dat hij die pech kent, anders hadden we nog iets meer kunnen spelen in de finale.”

“Ik ben vooral blij voor Remco, hij trekt hier de lijn door van de voorbije weken. Dit zal hem vertrouwen geven en met een goede Remco staan we nog sterker op het WK. Wees gerust, ik zal hem geen waterdrager laten spelen, hij zal ook een belangrijke rol krijgen in deze ploeg op het WK.”

 

 ©  BELGAIMAGE

Ben Hermans: “Als ploeg heel sterk”

Ben Hermans toonde zich zondag een uitstekende ploegmaat van Remco Evenepoel. Hij stond zijn kopman het langst bij op het EK in Trente. “We gingen voor goud, maar zilver is ook mooi”, reageerde Hermans. “We hebben ons hier als ploeg heel sterk getoond.”

“We waren vandaag mee in alle belangrijke ontsnappingen”, analyseerde Hermans. “Jammer genoeg hadden we pech met Victor die materiaalproblemen kende, anders waren we met drie mee geweest vooraan. We hebben ons best gedaan ,de koers hard gemaakt. En het was ook echt lastig, mede ook door de warmte. Ik had niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn, zeker niet in zo’n korte wedstrijd, maar de koers brak al vroeg open en het viel daarna nooit stil. Ik denk dat meer dan de helft van het peloton al tegen krampen aanzat op 50 kilometer van de finish. Dat is uitzonderlijk.”

Hermans zag Evenepoel dus uiteindelijk zilver halen. “Dat is een beetje jammer, maar we wisten dat Colbrelli in de vorm van zijn leven zit. We hebben er alles aan gedaan om hem te lossen, maar het was niet gemakkelijk. Op vijf rondes kreeg hij het even lastig had ik de indruk, en moest hij enorm harken om terug te komen. Maar hij doet het wel. En dan heeft hij zijn sprint natuurlijk. Zilver is ook mooi, maar we kwamen wel voor meer.”

Victor Campenaerts: “Jammer van materiaalpech”

Ook Campenaerts liet z’n licht schijnen: “Ik denk dat ik mijn vorm heb laten zien in de Benelux tour. Jammer dat ik niet volledig voor Remco heb kunnen werken door materiaalpech. We hadden nog een plannetje door in de voorlaatste ronde iedereen onder druk te zetten, wetende dat Remco toch iets beter is bergop dan Colbrelli. Dat plannetje was natuurlijk niet meer van tel toen ik er niet meer was. Een tweede plaats is zeker niet slecht. Chapeau voor Colbrelli om in eigen land Europees kampioen te worden.”

 

 ©  BELGA

Stan Dewulf: “Na 3 uur was iedereen al stikkapot”

En ook Stan Dewulf was deel van het zilveren succes. “Vanaf het begin van de koers voelde ik wel dat ik goed zat. Denk ook dat we de koers konden openbreken voor Remco, dus ik was wel blij met de conditie van vandaag. Het was een heel harde koers, na 3 uur was iedereen al stikkapot. Misschien klein beetje ontgoocheld, omdat het niet gelukt is om de Italiaan eraf te rijden. Loodzware koers, ik was ook onder de indruk van het slachtveld dat we hier gezien hebben. We hebben getoond dat er vandaag afspraken gemaakt zijn en dat iedereen zijn rangorde kent. Het was in functie van Remco en ik denk dat dat wel te zien was op tv”, ging Dewulf verder.