Het winning team Steven, Jef, Jens en Rens van buurtschap Marsweg-Neerven met hun corsowagen Kermis Koerse.  

Het winning team Steven, Jef, Jens en Rens van buurtschap Marsweg-Neerven met hun corsowagen Kermis Koerse.  © Elke Lamens

Bloemencorso Loenhout: “Minder volk, maar des te meer sfeer en voldoening”

Loenhout -

Grote euforie bij buurtschap Marsweg-Neerven zondag, want met hun Kermis Koerse kaapten ze de eerste prijs weg op de 69ste Bloemencorso. Zo’n 12.000 toeschouwers zagen het gebeuren en konden eindelijk opnieuw genieten van de prachtige dahlia-creaties in allerlei formaten.

Het was zondag al van bij de start duidelijk: Loenhout had de Bloemencorso gemist en herademde luidop. Ook al moesten er nog tot in de vroege uurtjes dahlia’s op de constructies worden gestoken, het was het allemaal meer dan waard. Daarover waren publiek, buurtschappen en organisatie het roerend eens.

Buurtschap Zuidhoek werd tweede met deze Waterrat, die het publiek geregeld op een frisse douche trakteerde.

Buurtschap Zuidhoek werd tweede met deze Waterrat, die het publiek geregeld op een frisse douche trakteerde. © Elke Lamens

“Onze ambitie was groot, maar het blijft altijd afwachten wat de andere buurtschappen naar buiten brengen. Dit is een fantastisch resultaat”, bekent ontwerper Steven Van Looveren, in het dagelijkse leven calculator bij Bolckmans in Hoogstraten, van de winnende Kermis Koerse. “Vanochtend moesten we in allerijl nog twee ton aan gewicht bijsteken om onze wagen in balans te houden. Daar zijn we constructeur Wim Cools bijzonder dankbaar voor.”

250.000 dahlia’s

Aan de winnende corsowagen heeft de kerngroep met Steven, Jef, Jens en Rens een hele zomer gewerkt. “We zijn de eerste week van het bouwverlof gestart. Mijn drie kompanen hebben elk een paard gemaakt, ik heb me over de drie ruiters gebogen”, schetst Van Looveren het verloop. Het winnende ontwerp bevat maar liefst vijfhonderd bakken dahlia’s, goed voor ruim 250.000 stuks.

Het ontwerp was van Stevens hand, hij is dan ook van geen kleintje vervaard. “Ik ontwerp al corsowagens sinds 1998. Vijf jaar geleden behaalde ons buurtschap ook al eens een eerste prijs. We hebben er ook dit jaar met het hele buurtschap naartoe geleefd. We zijn vrijdagavond gestart met het steken van de bloemen tot vijf uur deze ochtend. Ik heb hoop en al anderhalf uur geslapen, maar dat ben ik alweer vergeten.”

Kermis Koerse was ook de favoriete corsowagen van Sander Loots.

Kermis Koerse was ook de favoriete corsowagen van Sander Loots. © Elke Lamens

Kermis Koerse was ook de favoriet van Sander Loots uit Hoogstraten. “Kermis Koerse was de meest uitgesproken wagen met de meeste details. Het hele plaatje klopte en de verwijzing naar de paardenkoers was heel herkenbaar”, vertelt de uit Meerseldreef afkomstige toeschouwer. Zijn uitgebreide analyse verklapt zijn verleden. “In Nederland bouwde ik ook al mee aan carnavalswagens, maar dit is toch moeilijker. Hier zit je met extra druk om de bloemen er allemaal tijdig op te krijgen.”

32 wagens

Marijke Van Minnebruggen en Hanne Jacobs uit Loenhout waren dan weer fan van de corsowagen Op de koffie van buurtschap Terbeek, goed voor een derde plaats. “Naast die van KLJ Loenhout natuurlijk. Mijn kinderen hebben meegeholpen aan de wagen I Want to Break Free.”

Marijke Van Minnebruggen en Hanne Jacobs zijn trouwe bezoekers van de Loenhoutse Bloemencorso.

Marijke Van Minnebruggen en Hanne Jacobs zijn trouwe bezoekers van de Loenhoutse Bloemencorso. © Elke Lamens

Hanne Jacobs heeft dan weer een handje toegestoken bij De Miekes. Die namen overigens voor de eerste keer deel met een corsowagen. Zij komen van bloemenwagens die dit jaar niet zijn uitgegaan.

‘Op de koffie’ van buurtschap Terbeek behaalde de derde plaats.

‘Op de koffie’ van buurtschap Terbeek behaalde de derde plaats. © Elke Lamens

“Om de buurtschappen te stimuleren om toch in onzekere tijden te beginnen met de bouw van hun corsowagens, hebben we hen dit jaar met 1.000 euro gesteund”, legt corso-woordvoerder Dennis van der Meer uit. “Zo reden er dit jaar 32 in plaats van 30 wagens uit. Buurtschap Zuidkant kwam zelfs met twee corsowagens naar buiten.”

Buurtschap De Miekes deed voor het eerst mee bij de corsowagens, en stijgt zo een categorie hoger dan de bloemenwagens.

Buurtschap De Miekes deed voor het eerst mee bij de corsowagens, en stijgt zo een categorie hoger dan de bloemenwagens. © Elke Lamens

12.000 toeschouwers

De organisatie blikt tevreden terug op de 69ste editie. “Met 12.000 bezoekers zitten we zo’n 5.000 onder het normale aantal, maar heel wat oudere bezoekers werden door het corona-papierwerk toch wat afgeschrikt. Maar eigenlijk is het allemaal vlot verlopen. Iedereen had al het noodzakelijke bij zich. De stoet regisseren dat zijn we onderhand gewend. Maar die corona-administratie, dat was nieuw voor ons.”

Buurtschap Notelaar bracht dit jaar TILT. In 2019 won het nog met het Ei van Columbus.

Buurtschap Notelaar bracht dit jaar TILT. In 2019 won het nog met het Ei van Columbus. © Elke Lamens

“De sfeer zit ongelooflijk goed, je merkt dat we de Loenhoutse gemeenschap, inclusief de wagenbouwers, een groot plezier hebben gedaan door de Bloemencorso te laten uitrijden. Je merkt dat iedereen dat sociale gebeuren, het samen bouwen en beleven, heeft gemist. Daarvoor alleen al was het de juiste beslissing. Het feest is hier nog lang niet gedaan.”

Het Flower Power Festival van BTM KIds mocht op het hoogste schavotje bij de kinderwagens.

Het Flower Power Festival van BTM KIds mocht op het hoogste schavotje bij de kinderwagens. © Elke Lamens

Het F1-team van KLJ Lonehout moest nipt de duimen leggen voor BTM Kids.

Het F1-team van KLJ Lonehout moest nipt de duimen leggen voor BTM Kids. © Elke Lamens

Notelaar Junior bracht ‘Gecrasht’ naar de 69ste corso.

Notelaar Junior bracht ‘Gecrasht’ naar de 69ste corso. © Elke Lamens

Volgende afspraak op 7 september 2022 voor een jubileumuitgave, want dan is het de zeventigste keer dat deze bijzondere bloemenpracht de Loenhoutse straten zal opfleuren.

(ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio