Smid Karel Debie en Marcel Gevers van de organiserende Fort 2-Gidsen en Fortvrienden. 

Smid Karel Debie en Marcel Gevers van de organiserende Fort 2-Gidsen en Fortvrienden. © JAA

Ruim tweehonderd nieuwsgierigen veroveren Fort 2

Wommelgem -

De Werkgroep Gidsen nam de zowat tweehonderd deelnemers aan Open Monumentendag zondag meer voor een reis in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog. Grootste attractie waren enkele ‘achtergebleven’ Duitse soldaten en de pas onlangs teruggevonden en gerestaureerde antimoonoven.

De Fort 2-Gidsen en Fortvrienden smeedden voor deze Open Monumentendag een alliantie en zagen gelukkig dat de interesse voor het militaire bolwerk nog niet is afgenomen.

Tijdens WO2 was Fort2 bezet door de Duitsers. Op het fort zijn nog verschillende relieken van deze periode. Er ging dit keer speciale aandacht naar de oven die de Duitsers bouwden in de linker halve caponnière (overdekte gang met kanonnen).

Gino Van Lommel geeft toelichting bij d eindeling van het fort.

Gino Van Lommel geeft toelichting bij d eindeling van het fort. © JAA

Als basis voor lagers en assen van militair materieel werd in de oven antimoon gesmolten. De oven werd gerestaureerd en werkt terug, al hield smid Karel Debie het aantal gietdemonstraties bewust beperkt om niet te veel giftige dampen te verspreiden.

Verder konden de museumzalen bezocht worden over WO2, de V-wapens, maar ook WO1, kanonnen uit van voor en tijdens WO1, en de marine kwamen aan bod. En ook de Fortkroeg was open. ( jaa)

Enkele achtergebleven  ‘Duitse’ soldaten, gespeeld door De Condors, de eerste WO2-Airsoftgroep uit Limburg

Enkele achtergebleven ‘Duitse’ soldaten, gespeeld door De Condors, de eerste WO2-Airsoftgroep uit Limburg © JAA