Het was bij momenten erg druk op het plein voor de Jan Vlemincktoren 

Het was bij momenten erg druk op het plein voor de Jan Vlemincktoren © JAA

560 Wijnegemnaren bestormen Jan Vlemincktoren

Wijnegem -

De pas gerestaureerde Jan Vlemincktoren werd zondag tijdens Open Monumentendag ‘bestormd’ door liefst 560 bezoekers.

Een indrukwekkend aantal want de in ere herstelde ‘duiventil’ was slechts drie uur lang te bezoeken. Er waren geen rondleidingen, maar aan de hand van een brochure konden de nieuwsgierigen zelf op verkenning en alle details zoeken en bewonderen, tot bovenin de toren. Er werden ook zo‘n 50 speurtochten door bezoekende kinderen ingevuld. Die krijgen eind deze maand te horen of ze iets gewonnen hebben. Burgemeester Leen Wouters (N-VA) en schepen Maarten Janssens (N-VA) waren aanwezig om persoonlijk toelichting te geven.

De grote meerderheid van de bezoekers toonde zich blij en opgelucht dat hét monument van Wijnegem na decennia van verval eindelijk opnieuw straalt. Dat ze voor de gelegenheid eens binnen mochten kijken, maakte ze helemaal blij. “Het doet deugd om eindelijk het interieur eens te kunnen ontdekken. Vooral de houtstructuren zijn in de toren zijn indrukwekkend”, zo viel te horen.


 

 © JAA

Natuurlijk klonken ook kritische noten over de gesloten erfpachtovereenkomst met Avantgarden, waardoor deze Open Monumentendag één van de weinige gelegenheden zal blijven dat de Jan Vlemincktoren te bezoeken zal zijn voor de gewone Wijnegemnaren. De gemeente had wel moeite gedaan om het waarom voor deze oplossing te verduidelijken.

Ook over de nog te bouwen brug bij de toren werden vragen gesteld. De mensen zijn tevreden dat ze zo terug een wandellus in het park zullen kunnen maken. Nu is het wachten op de effectieve bouw van de brug over de waterpartij. Die volgt al in oktober. Dat wordt in de toekomst de beste plek om de Jan Vlemincktoren te bewonderen. (jaa )


 

 © JAA


 

 © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio