© ATV

IN BEELD. Duizenden toeschouwers zorgen voor heel wat sfeer op eerste Port of Antwerp Night Marathon

Antwerpen -

Tijdens de eerste Port of Antwerp Night Marathon trokken 10.000 lopers, onder wie burgemeester Bart De Wever, zaterdagavond onder luide toejuichingen door de Antwerpse binnenstad. Meteen de grootste marathon ooit in België. Er werden tijdens het Belgisch kampioenschap, dat tegelijkertijd werd gelopen, geen records gebroken, mogelijk omdat de deelnemers onderweg werden vergast op fanfares en dansgroepen.

Mischa Bludts

De lopers vertrokken aan het Kattendijkdok op het Eilandje om een slordige 40 kilometer later, na onder meer het Zuid, het Kiel, Berchem en delen van de binnenstad te zijn gepasseerd, aan het MAS, op datzelfde Eilandje, te eindigen. Naast de klassieke marathon, was er ook een relayformule (waarbij vier lopers elk een deel van de afstand aflegden) en een halve marathon.

Klaar voor de start. 

Klaar voor de start. ©  patrick de roo

Gert Van Goolen, woordvoerder van organisator Golazo: “Vandaag wordt inderdaad ook het Belgisch kampioenschap gelopen, maar het gaat toch in de eerste plaats om de gemeenschappelijke beleving. Er doen dan ook vooral recreatieve lopers mee. De absolute top, zoals Bachir Abdi (die onlangs nog brons behaalde op de Olympische Spelen in Tokio, red.), is vandaag niet aanwezig. Maar niet getreurd, het is geweldig dat de marathon na een jaar uitstel toch kan plaatsvinden. En het weer is ook nog eens perfect.”

Supporteren voor zoon, kleinzoon en neef Kurt. 

Supporteren voor zoon, kleinzoon en neef Kurt. ©  Patrick de roo

Een beetje muziek

Karen De Cocker (38), Steven Vandriessche (14), Annemarie Herbots (65) en Jan Vermeulen (53) uit Sint-Niklaas komen supporteren voor hun (klein)zoon en neef Kurt. “Hij doet mee aan de halve marathon. Een mooie prestatie, want dat heb ik sinds mijn legerdienst niet meer gedaan”, zegt laatstgenoemde. Al heb ik inmiddels al wel twaalf keer de Dodentocht volbracht. Karakter en training staan bij een dergelijke onderneming centraal. En een beetje muziek onderweg kan nooit kwaad.”

Een streepje muziek doet wonderen. 

Een streepje muziek doet wonderen. ©  patrick de roo

Daar konden zaterdag ook deelnemers zonder hoofdtelefoon van genieten. Ter hoogte van de Boerentoren gaf fanfare Heremenieke uit Turnhout immers het beste van zichzelf. “De muzieksommelier van de Port of Antwerp Night Marathon heeft ons gevraagd om hier op te treden. Telkens wanneer er een groepje lopers passeert, spelen we een nummer uit ons repertoire om ze te entertainen en aan te moedigen. Wij vinden het een eer om hier te mogen zijn,” zegt dirigent Marc Verreet (55), die prompt zijn orkest Griechischer Wein van Udo Jürgens laat inzetten.

Een aanmoediging doet iedereen deugd. 

Een aanmoediging doet iedereen deugd. ©  Patrick de roo

Sommige lopers konden rekenen op privésupporters. 

Sommige lopers konden rekenen op privésupporters. © patrick de roo 

Sainza, met hond Rocky, kon helaas niet meelopen vanwege twee gescheurde kruisbanden. 

Sainza, met hond Rocky, kon helaas niet meelopen vanwege twee gescheurde kruisbanden. ©   patrick de roo

Gescheurde kruisbanden

De Belgisch-Spaanse Sainza Van Holde (29) komt supporteren voor een collega. “Zelf kan ik niet meelopen want ik ben net geopereerd aan beide knieeën. Met twee gescheurde kruisbanden vrees ik dat een marathon er voor mij niet meer in zal zitten. Maar komen kijken is ook leuk. Er zijn hier vandaag ongelofelijk veel deelnemers en de sfeer is super. Op de Rooseveltplaats stond er een groot scherm waarop een foto van elke loper die voorbij kwam, verscheen. Heel indrukwekkend.”

Vrolijke seingevers

Voor de marathon moesten er heel wat straten tijdelijk worden afgezet. Daarvoor werden naast de politie ook De Vrolijke Seingevers ingeschakeld. In het stadscentrum leidt Rudi Luystermans (68) uit Geraardsbergen een en ander in goede banen. “Wij staan op alle mogelijke evenementen. Het afgelopen anderhalf jaar hadden we niks te doen, maar nu is het druk-druk-druk. Straks worden we nog in Denderleeuw verwacht om de nachtbewaking op een rommelmarkt te verzorgen.”

Seingever Rudy. 

Seingever Rudy. © Patrick de roo 

Masochisme

Op het terras van jazzcafé De Muze treffen we Toby Fischler (28) en Flo Doppe (28). “We hebben speciaal een plekje gezocht waar we, met een biertje in de hand, naar de lopers kunnen kijken. Een marathon door het centrum van de stad, dat zie je niet vaak.” Flo: “Ik heb vroeger professioneel aan atletiek gedaan en was gespecialiseerd in lange-afstandlopen, maar ik snap toch niet goed waarom iemand aan een marathon wil beginnen. Dat is toch je reinste masochisme? Vandaag proberen we dus te begrijpen waarom mensen zo graag en zo lang willen afzien. Ik vermoed dat het competitiegevoel een belangrijke rol speelt. En vandaag lopen ze natuurlijk door een mooi decor.”

Hersenwetenschappen

Aan het MAS kwam omstreeks 22u30 Filip Vercruysse (38) uit Vlamertinge als eerste over de meet. Hij mag zich met een tijd van 2:24.11, Belgisch kampioen noemen. “Het was heel raar, in het donker en met veel bochten. Af en toe was ik behoorlijk gedesoriënteerd. Het was niet simpel. Hier een gouden medaille halen is fantastisch, een droom die uitkomt. En dat mijn ouders en mijn vriendin Suzanne, die speciaal vanuit onze thuis in Berlijn kwam overgevlogen, ­is een mooie bonus. Dit is een ervaring die me de rest van mijn leven zal bijblijven, al wil ik mijn tijd zeker nog verbeteren.”

Moe, maar voldaan. 

Moe, maar voldaan. ©  patrick de roo

Toby en Flo. 

Toby en Flo. ©  foto patrick de roo

Victoria Warpy liep de snelste tijd bij de vrouwen. 

Victoria Warpy liep de snelste tijd bij de vrouwen. ©  patrick de roo

Vercruysse, die al meer dan tien marathons liep, is gespecialiseerd in hersenwetenschappen. “Ik bekijk hoe hersencellen functioneren. Maar hoe die zichzelf en het lichaam kunnen motiveren om een marathon te lopen en tijdens het lopen te blijven volhouden… Dat is een vraag waar ik nog geen antwoord op heb gevonden.”

Blijven doorgaan

Bij de dames liep kinesist Victoria Warpy (24) uit Leuven een half uur later, na 3:02.12, als eerste over de streep. “Dit is mijn tweede marathon. De eerste liep ik tijdens de lockdown op mijn eentje. Vandaag wilde ik een betere tijd neerzetten en ik ben er echt van onder de indruk dat ik hier nu als winnaar sta. Het was een plezant parcours met veel ambiance.” Over het lopen: “Op den duur beginnen je spieren te verzuren en dan moet je hoofd het overnemen: blijven doorgaan! Ik wil mijn limieten opzoeken. Je mag het gerust een verslaving noemen. Die befaamde runner’s high bestaat echt.” Warpy was niet ingeschreven voor het BK. Daardoor ging de titel naar Lieselotte Beck, die een minuut later aan het MAS arriveerde.

Burgemeester Bart De Wever, met bebloed T-shirt. 

Burgemeester Bart De Wever, met bebloed T-shirt. ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Antwerps burgemeester Bart De Wever klokte, bezweet en met bloederige tepels, een tijd van 4:11.21 af. Daarmee zat de Antwerpse burgemeester onder zijn beoogde tijd, maar er moet wel worden vermeld dat hij op het Kiel even pauzeerde om de vlam aan de olympische ringen aan te steken. Later dit jaar doet de burgemeester ook mee aan de marathon in Athene: “Dat is mijn droom, want het gaat wel om de oermarathon, hé. Ik ben nu vijftig en dacht: dit jaar moét het er van komen.”

Nog dit: de laatste deelnemer kwam om 1.35u over de eindmeet.

Marathonwinnaar Filip Vercruysse.  

Marathonwinnaar Filip Vercruysse.   ©  patrick de roo

 
 
 
 
 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio