© ATV

Nieuw ziekenhuisschip Mercy Ships aangekomen in Antwerpse haven: “Iedereen gelooft erin”

De Global Mercy, het grootste private ziekenhuisschip ter wereld, is zondagmiddag aangekomen in Antwerpen. Een evenement dat honderden belangstellende toeschouwers naar de kaaien lokte. Het zal hier gedurende een half jaar worden afgewerkt, mede gesponsord door een vijftigtal Antwerpse bedrijven. Daarna vertrekt het voor een jarenlange reis langs arme landen om er mensen gratis gezondheidszorg aan te bieden.

Christoph Meeussen

Voor de strakke timing te respecteren ging de kapitein nog even op de rem staan: zondag stipt om 13.30u nam de Global Mercy feilloos de laatste Scheldebocht richting het oude stadscentrum van Antwerpen. Talloze kijklustigen vergaapten zich langs de kaaien aan het 174 meter lange schip, begeleid door een paar slepers van het Havenbedrijf, die voor een feestelijk watergordijn zorgden.

Het in China gebouwde passagiersschip met ziekenhuis zal ongeveer een half jaar lang blijven liggen aan het operationele hoofdkwartier (NOC, kaai 602) van het Havenbedrijf liggen, waar het helemaal wordt afgewerkt.

 

 ©  Patrick De Roo

170 miljoen euro

Als alles goed gaat, moet het schip in februari klaar zijn voor vertrek. Tegen die tijd moet het uitgerust zijn met 199 bedden, 6 operatiezalen, een labo, scanners, maar ook een groot auditorium voor opleidingen aan lokale hulpverleners.

De Global Mercy is met zijn 172 meter nog een heel stuk groter dan de 152 meter lange Africa Mercy, die zijn titel van grootste particuliere hospitaalschip hiermee moet afstaan. Het totale kostenplaatje voor deze nieuwe zeereus met medische roeping bedraagt ongeveer 170 miljoen euro.

Antwerpen-Dakar

De eerste reisbestemming van de Global Mercy wordt de Senegalese hoofdstad Dakar. De lokale bevolking zal er terechtkunnen voor allerhande medische hulp, zoals het verwijderen van tumoren, tandzorg, enzovoort.

“Onderwijs en gezondheidszorg zijn hier in het Westen de normaalste zaak van de wereld, maar 5 miljard mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg”, zei Bert van Dijk, voorzitter van Mercy Ships Belgium. “Een groot deel daarvan moeten we situeren in Sub-Saharisch Afrika, op slechts een paar uur vliegen hiervandaan. We zien daar veel wanhoop. Maar Mercy Ships heeft intussen al 2,5 miljoen mensen kunnen helpen.”

Volgens Van Dijk zou het schip aanvankelijk in de Filipijnen worden afgewerkt, maar corona strooide roet in het eten. Mercy Ships Belgium ging te rade bij zijn trouwe partner Port of Antwerp of de afwerking niet hier zou kunnen gebeuren. “We hebben geen seconde getwijfeld”, zegt Rob Smeets, COO van het Havenbedrijf Antwerpen.

“Een ploeg van meer dan twintig mensen heeft een jaar keihard gewerkt om hier de nodige voorbereidingen te treffen. We hebben zelfs een miniterminal gebouwd. We zijn dan ook trots dat de Global Mercy naar hier komt voor zijn afwerking.”

Yves en Greg Aertssen zijn al jarenlang overtuigde sponsors van de organisatie Mercy Ships. 

Yves en Greg Aertssen zijn al jarenlang overtuigde sponsors van de organisatie Mercy Ships. ©  Patrick De Roo

Antwerpse sponsoring

Op het aankomstfeest zondag waren zo’n vijftig lokale bedrijven uitgenodigd. Onder de aanwezigen spraken we met Yves en Greg Aertssen, van de Stabroekse aannemersgroep Aertssen.

“We schenken nu al sinds geruime tijd het budget voor het nieuwjaarscadeau van ons personeel aan Mercy Ships. Deze organisatie schrijft een mooi verhaal dat enthousiasme opwekt. Het leeft ook in de Antwerpse gemeenschap”, zegt Greg. “Iedereen gelooft erin”, vult Yves aan. “We vinden het extra interessant, omdat Mercy Ships in Afrika actief is, en wij ook in die richting kijken voor onze activiteiten.”

Ook oud-premier Mark Eyskens was aanwezig op het feest om het project te steunen.  

Ook oud-premier Mark Eyskens was aanwezig op het feest om het project te steunen.  ©  Patrick De Roo

Opvallende gast

Opvallende gast was Mark Eyskens, oud-premier. “Bert van Dijck is een goede vriend en Mercy Ships is een uniek project dat ik al jaren volg. Dit werk van barmhartigheid toont dat er nog menselijkheid is in onze maatschappij. Menselijkheid die niet kijkt naar rang, stand, ras, enzovoort.”

Maar niet alleen sponsors en politici begaven zich naar de kaaien om de Global Mercy in Antwerpen te verwelkomen. Natuurlijk kwamen er ook tal van schipspotters op af. Zoals Roger Matthijs (74), die speciaal vanuit Borgerhout naar de Scheldebocht was afgezakt. Hij maakt geregeld foto’s van schepen in Antwerpen. “Ik wacht al heel lang op dit schip, en hoop dat ik er binnenkort eens op mag. Vijftien jaar geleden ben ik ook al eens op de African Mercy geweest.”

Luc Vercauteren en Anita Victuur uit Kapellen aan boord van het vorige schip, de Anita Victoor 

Luc Vercauteren en Anita Victuur uit Kapellen aan boord van het vorige schip, de Anita Victoor ©  Mercy Ships

Vrijwilligers gezocht

Mercy Ships blijft op zoek naar vrijwilligers, zowel om te werken aan de afwerking van het schip, als mensen die – voor een langere periode – mee op missie willen gaan langs de kust van arme landen.

Luc Vercauteren en Anita Victoor uit Kapellen baatten vroeger het restaurant De Vier Seizoenen in Ekeren uit. Na hun pensioen gingen ze zeven weken lang mee naar Conakry in Guinee, om daar te koken. “Zonder kinderen of kleinkinderen zouden we al lang opnieuw zijn meegegaan”, zegt Anita.

Het geeft voldoening te weten dat je echt meehelpt om mensenlevens te redden. Nu helpen we van thuis uit. Ik zoek en begeleid vrijwilligers. Mijn man verzorgt mee de logistiek. Ik raad het iedereen aan. Je zit in een kleine gemeenschap aan boord met een veertigtal nationaliteiten. Je mag er niet roken of drinken, maar iedereen is vriendelijk en heeft hetzelfde doel voor ogen.”

Schipspotter Roger Matthijs (74) kwam speciaal vanuit Borgerhout naar de Scheldebocht afgezakt.  

Schipspotter Roger Matthijs (74) kwam speciaal vanuit Borgerhout naar de Scheldebocht afgezakt.  © Patrick De Roo

 

 ©  pdr

 

 ©  pego

 

 ©  pdr

 

 ©  pdr

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio