©  ISOPIX

Rovanperä heerst in Rally van Griekenland, Ogier dichter bij wereldtitel na baalrally Neuville

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) heeft de rally van Griekenland gewonnen, de negende rally die meetelt voor het WRC 2021. Voor Rovanperä is het zijn tweede zege van het seizoen. De Fin had bij aankomst 42.1 sec voorsprong op de Est Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC). Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) eindigde als derde.  Een achtste wereldtitel kan de Fransman nauwelijks nog ontsnappen. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) eindigde na een probleem met de stuurbekrachtiging tijdens de openingsdag als achtste.

Bron: BELGA

Na een afwezigheid van acht jaar keerde de rally van Griekenland terug in het WK-rally. De zege in Griekenland was voor Kalle Rovanperä. Een overwinning in grandeur bij zijn debuut in deze wedstrijd. Rovanperä nam na afloop van de derde klassementsrit de leiding over van Sébastien Ogier. Vrijdagavond waren de tijdverschillen nog beperkt, maar na een verschroeiend offensief op zaterdagochtend sloeg Rovanperä een onoverbrugbare kloof. Tijdens de slotdag haalde de Fin nog één keer uit om vanaf dan de rally te controleren. Op zijn twintigste wint hij zijn tweede WK-rally van het seizoen, zijn tweede van zijn nog prille carrière. Eerder dit jaar won hij de rally van Estland. Rovanperä was daarmee de jongste winnaar ooit van een WK-rally. Minder dan twee maanden later bevestigt de Fin aan de Acropolis, de rally waar zijn vader in 2001 en 2004 als derde eindigde. Rovanperä treedt zo in de voetsporen van zijn huidige teambaas Jari-Matti Lavala die in 2013 deze rally won. Na een zege in Estland, de derde plaats in Ieper wint Latvala dit weekend in Griekenland. De volgende wedstrijd is zijn thuiswedstrijd, de rally van Finland.

De Griekse goden waren Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) en onze landgenoot Thierry Neuville niet goed gezind. Evans’ versnellingsbak raakte vrijdagochtend geblokkeerd in zesde versnelling waardoor de Welshman een pak tijd verloor en wegzakte naar de zeventiende plaats. Na een stevige opmars eindigde Evans alsnog als zesde. 

 

 ©  ISOPIX

Neuville verliet omwille van een probleem met de stuurbekrachtiging de bandenwisselzone 24 minuten te laat, goed voor een straftijd van vier minuten. In de daaropvolgende rit verloor de Belg nog eens bijna twee minuten. Neuville, intussen weggezakt naar de 26e plaats, slaagde erin een noodherstelling uit te voeren en begon zo aan een opmars in het klassement waardoor hij uiteindelijk nog als achtste eindigde. De waterkans op de wereldtitel die Neuville zich voor de start van Griekenland nog gaf is daarmee volledig verdwenen. “We hebben alles gegeven, hebben nooit opgegeven maar kregen uiteindelijk niet wat we hadden moeten krijgen”, zei Neuville aan de finish.

Die wereldtitel gaat zo goed als zeker naar Sébastien Ogier. De Fransman reed opnieuw een verstandige wedstrijd, bleef uit de problemen en eindigde als derde. Met 90 WK-punten te verdienen en een voorsprong van 44 punten in de WK-tussenstand kan die achtste wereldtitel hem nauwelijks nog ontsnappen. “Het doel was om de kloof met de concurrentie te behouden, maar we zijn er zelfs in geslaagd om onze voorsprong te vergroten. Dat is goed. Het was geen makkelijke rally, maar we hebben zuiver gereden”, klonk het.

De zege in de afsluitende powerstage ging eveneens naar Rovanperä waardoor hij het maximum aantal van 30 punten scoort. Evans eindigde tweede in de powerstage voor Ogier en Neuville. In de WK-tussenstand verkleint Rovanperä de kloof op teamgenoot Evans en Thierry Neuville tot respectievelijk 7 punten en 1 punt. Sébastien Ogier loopt dankzij de pech van Evans en Neuville verder weg van de concurrentie. De Fransman heeft nu 44 punten voorsprong op eerste achtervolger Elfyn Evans. Thierry Neuville is derde op 50 punten. Bij de constructeurs vergroot Toyota zijn voorsprong op Hyundai.

De volgende WK-rally is de rally van Finland die begin oktober gereden wordt.

Uitslagen van en WK-standen na afloop van de Rally van Griekenland, de negende manche van het WK rally:

Uitslag:

1. Kalle Rovanperä-Jonne Halttunen (Fin/Toyota Yaris) 3u28:24.6

2. Ott Tänak-Martin Järveoja (Est/Hyundai i20) op 42.1

3. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Fra/Toyota Yaris) 1:11.3

4. Dani Sordo-Candido Carrera (Spa/Hyundai i20) 3:01.0

5. Gus Greensmith-Chris Patterson (GBR-IRL/Ford Fiesta) 5:45.0

6. Elfyn Evans-Scott Martin (GBr/Toyota Yaris) 6:42.7

7. Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (FRA-BEL/Ford Fiesta) 6:54.4

8. Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Bel/Hyundai i20) 8:41.1

9. Andreas Mikkelsen-Elliott Edmondson (NOR-GBR/Skoda Fabia) 9:02.5 (1e categorie WRC2)

...

WK-standen:

Piloten:

1. Sébastien Ogier (Fra/Toyota) 180 ptn

2. Elfyn Evans (GBr/Toyota) 136

3. Thierry Neuville (Bel/Hyundai) 130

4. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota) 129

5. Ott Tänak (Est/Hyundai) 106

6. Takamoto Katsuta (Jap/Toyota) 66

7. Craig Breen (Ier/Hyundai) 60

8. Gus Greensmith (GBr/M-Sport Ford) 44

9. Dani Sordo (Spa/Hyundai) 43

...

Constructeurs:

1. Toyota 397 ptn

2. Hyundai 340

3. M-Sport Ford 153

4. Hyundai 2C Compétition 44