De artistieke duizendpoot Dries Desmet boeide de treinpassagiers met sappige verhalen. 

De artistieke duizendpoot Dries Desmet boeide de treinpassagiers met sappige verhalen. © Marc Wouters (W&F)

Wandelen of fietsen langs verleden Sint-Mariaburg

SINT-MARIABURG -

Wijkwerking Mariaburg organiseerde tijdens Open Monumentendag ‘Een reis naar vroeger“. Meer nog dan voorheen verleenden het gemeentebestuur van Brasschaat, het district Ekeren en de stad Antwerpen hun medewerking.

Op de hoek van de Boskapellei en de Floris Verbraekenlei stond tot 1990 het kasteel van de familie Van den Bussche.

Op de hoek van de Boskapellei en de Floris Verbraekenlei stond tot 1990 het kasteel van de familie Van den Bussche. © Marc Wouters (W&F)

“Mariaburgers voelen zich niet zo zeer Brasschatenaar of Ekerenaar. Ze staan nogal fel op hun identiteit. Trouwens, het is niet Mariaburg, maar Sint-Mariaburg”, vertelt districtsburgemeester en historicus Koen Palinckx (N-VA) bij de start van Open Momumentendag. De Wijkwerking en het Heemkundig Documentatiecentrum stelden twee wandel-en fietsbrochures samen, één voor Ekeren en één voor Brasschaat.

Het treintje tuft hier voorbij het Dienstencentrum Antverpia, de bakermat van de geschiedenis van Sint-Mariaburg.

Het treintje tuft hier voorbij het Dienstencentrum Antverpia, de bakermat van de geschiedenis van Sint-Mariaburg. © Marc Wouters (W&F)

Jo Van Bouwel ontwierp een sokkel in cortenstaal waarop je aan de hand van een paneel met oude foto en verklarende tekst en een QR-code een reis door het verleden maakt. Je vindt de sokkels op 20 verschillende locaties. De gebroeders Ludo en Jo Van Bouwel schreven de teksten. Tijdens Open Monumentendag reed een treintje langsheen het parcours. De wandelingen en de infoborden blijven behouden. Brochures zijn nog altijd beschikbaar. (mawo )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio