Afghaanse studenten luisteren naar vrouwelijke sprekers op een pro-taliban-evenement

 Afghaanse studenten luisteren naar vrouwelijke sprekers op een pro-taliban-evenement ©  EPA-EFE

Taliban voeren apart onderwijs in voor mannen en vrouwen aan universiteiten

Afghaanse vrouwen die naar de universiteit willen, zullen dat kunnen. Maar ze zullen geen les volgen samen met mannen. Wél in aparte klassen en in “islamitische kledij”. Dat heeft de nieuwe minister van Hoger Onderwijs van het talibanregime zondag aangekondigd.

ckaBron: BELGA

Gezamenlijk onderwijs voor mannen en vrouwen “gaat in tegen de principes van de islam en gaat in tegen de nationale waarden en de tradities en gewoontes van de Afghanen”, aldus minister  Shaikh Abdul Baqi Haqqani. Gemengd onderwijs werd volgens hem opgelegd door de prowesterse vorige regering

Nog volgens het nieuwe Afghaanse regime zullen universiteiten als ze beschikken over de capaciteit afzonderlijke campussen hebben voor mannen en vrouwen. Indien er onvoldoende capaciteit is, moeten de universiteiten afzonderlijke lestijden reserveren of voor een fysieke scheiding in de lokalen zorgen. Er is een verplichte “islamitische” klederdracht, al specificeerde de minister niet of het dan gaat om alleen een hoofddoek of ook meer gezichtsbedekking.

LEES OOK: Evacuaties vanuit Kaboel hernemen: tweehonderd buitenlanders worden naar Qatar gebracht

Er zullen vrouwelijke proffen worden aangesteld om vrouwen les te geven. Indien dat niet kan zullen mannen les mogen geven, maar enkel als dat gebeurt volgens de regels van de sharia.

Bij hun eerdere machtsgreep tussen 1996 en 2001 pasten de taliban een extreem strikte interpretatie van de islamitische wetten toe. Meisjes en vrouwen konden daardoor geen onderwijs volgen.

Vastgoed

Jobs in de regio