De borden staan er al, ze moeten alleen nog in de richting van het verkeer gedraaid worden.  

De borden staan er al, ze moeten alleen nog in de richting van het verkeer gedraaid worden.  © Marc Peeters

Tractorsluis vervangt wegversmalling: “Evenveel voor- als tegenstanders”

Olen -

Een tijdelijke tractorsluis die het lokale bestuur van Olen wil laten plaatsen vlak bij het kruispunt van Meren met Veldstraat staat volop ter discussie op sociale media. De ingreep moet ervoor zorgen dat Meren en Veldstraat geen sluiproute wordt als er vanaf maandag 13 september gewerkt wordt op Neerbuul. Het gemeentebestuur beseft dat de tractorsluis weerstand oproept.

Marc Peeters

Doorgaand verkeer dat er niets verloren heeft, zorgt al jaren voor ongewenste verkeersdrukte in Meren en Veldstraat. Er is geëxperimenteerd met Berlijnse kussens en nu zijn er na overleg met de buurtbewoners op verschillende plaatsen wegversmallingen aangebracht, zodat het verkeer moet vertragen. De verbinding blijft wel mogelijk en precies dat zou de volgende maanden een probleem kunnen worden.

Neerbuul gaat voor wegen- en rioleringswerken maandenlang dicht tussen Geelseweg en het Albertkanaal en de vrees bestaat dat zoekende chauffeurs Meren en Veldstraat als alternatief gaan ontdekken. Een tractorsluis maakt dit voor voertuigen met een lage wegligging onmogelijk. Maar de versperring zet natuurlijk ook de bewoners en hun bezoekers voor het blok. Wie in de Veldstraat moet zijn, kan aanrijden via de Geelseweg. Bewoners en bezoekers voor Meren en de Haperstraat moeten (om)rijden via de Larumseweg.

Momenteel staan er wegversmallingen in Meren.

Momenteel staan er wegversmallingen in Meren. © Marc Peeters

“Bussen die kinderen moeten ophalen of afzetten in die straten hebben niet eens de mogelijkheid om te keren op een veilige manier.” Het is maar een van de argumenten die naast heel wat tijdverlies door het verplichte omrijden door tegenstanders wordt aangehaald.

Schepen van Mobiliteit Ellen Deswert (CD&V) is kop van jut, maar die blijft voor 200% achter de tijdelijke tractorsluis staan.

Proefperiode

“Het idee om de werken in Neerbuul te laten samenvallen met het uittesten van een tractorsluis is besproken tijdens het participatietraject dat we met de buurtbewoners achter de rug hebben”, weet de schepen. “De voor- en tegenstanders van een tractorsluis hielden elkaar in evenwicht. Ik weet dus heel goed dat heel wat mensen het helemaal niet zien zitten, maar je kop in het zand steken, is ook de oplossing niet.”

De tractorsluis wordt geplaatst op maandag 20 september. “Het zal zeker wennen zijn in het begin. In maart of april van volgend jaar wordt een nieuwe buurtbevraging georganiseerd. De proefopstelling met de tractorsluis loopt uiterlijk tot 1 juni 2022. Zelfs als het een zware winter wordt met veel schorsingsdagen moeten de werken in Neerbuul dan lang afgelopen zijn.”

Na de evaluatie wil het schepencollege dan een definitieve beslissing nemen over de maatregelen die nodig zijn in Meren en Veldstraat. Nogal wat bewoners zijn te spreken over de huidige regeling waarbij de wegversmallingen het verkeer deels ontmoedigen en alleszins afremmen.

MEER OVER Mobiliteit Kempen