© Kristin Matthyssen

Broechemse honden kunnen nu los rennen en spelen aan De Moervelden

Broechem -

Zo’n 30 honden en hun baasjes kwamen zaterdag naar de opening van de nieuwe hondenlosloopzone op domein Moervelden aan de Bistweg in Broechem. De gemeente Ranst had voor iedereen een cadeautje: een gevulde poepzakjeshouder in de vorm van een kluif met het gemeentelijk logo. “Want een hondenlosloopzone is geen hondentoilet”, zegt schepen Luc Redig (Groen).

Kristin Matthyssen

Dik twee weken voor Werelddierendag krijgen de honden in Broechem alvast een mooi cadeau. De hondenlosloopzone op domein Moervelden is de derde in Ranst. In deelgemeente Oelegem ligt er eentje aan de Kerkhoflei achter de windmolen en in Emblem aan de Dorpsstraat vlakbij de sportterreinen van Sint-Gummarusveld.

De nieuwe hondenlosloopzone van Broechem is wat verder van de dorpskern gelegen, maar er is een ruime parking en het is een heel grote zodat ook grotere rassen er uitgebreid kunnen rennen en spelen. De baasjes toonden zich opgetogen. Anouk Goossens en Thomas Boels uit Broechem waren met hun dwergteckel Ozzy gekomen. “Hij is 5,5 maand oud en het is goed voor zijn socialisering. We waren al eens in Lier en Kessel gaan zien naar hondenlosloopzones, tot we bij toeval ontdekten dat er nu ook eentje hier in Broechem is.”

Milo heeft al een vriendje gevonden. 

Milo heeft al een vriendje gevonden. ©  kma

De hele zone is omheind met kastanjehekwerk. 

De hele zone is omheind met kastanjehekwerk. © kma 

Ozzy was de kleinste, maar de dwergdashond amuseerde zich direct met de veel grotere rassen en stopte niet met spelen. Peter Lootens en Lesley Schraepen hadden een Australische herderpup Milo (5,5 maanden) bij, die exact even oud was als Ozzy. “Een tof initiatief.”

Het baasje van beagle Yambo die normaal soms naar de hondenlosloopzone in Borsbeek gaat of bij haar zoon in Essen merkte op dat het enige wat ontbreekt misschien nog een buis of rubberen band is als spelmateriaal. “Dat komt nog!”, belooft schepen Luc Redig. “We willen er ook wat spelelementen toevoegen en een zitbank. Maar we wilden de losloopzone zo snel mogelijk openen, omdat we zagen dat de mensen aan het popelen waren.”

Een Duitse herder, twee grote terriërs, een labradorpup: alle formaten waren vertegenwoordigd. Hier en daar zat een dominanter exemplaar bij, maar er werd niet gevochten, alleen maar gedold en gesnuffeld. Bleek dat veel baasjes elkaar ook al kenden van babbeltjes in De Moervelden of op straat via aangelijnde wandelingen met de hond. Zo’n hondenlosloopzone creëert duidelijk een community en is voor de baasjes al even prettig als voor de viervoeters. Buiten staat ook een speciale opvangpaal waarin je volle poepzakjes kan deponeren.

Meer info: https://www.ranst.be/hondenlosloopzones

Snuffelen ter kennismaking. 

Snuffelen ter kennismaking. ©  kma

De honden maakten al gauw maatjes. 

De honden maakten al gauw maatjes. ©  kma

Alle rassen kwamen op verkenning. 

Alle rassen kwamen op verkenning. ©  kma

Moegespeeld. 

Moegespeeld. ©  kma

Alle honden gedroegen zich prima. 

Alle honden gedroegen zich prima. ©  kma

Teckel Ozzy tussen grotere soortgenoten.  

Teckel Ozzy tussen grotere soortgenoten.  ©  kma

Ozzy de teckel. 

Ozzy de teckel. ©  kma

Het cadeautje van de gemeente Ranst: poepzakjes in een kluif. 

Het cadeautje van de gemeente Ranst: poepzakjes in een kluif. ©   kma