Hoe zagen onze dorpen er honderd jaar geleden uit?

Hoe zagen onze dorpen er honderd jaar geleden uit?© evdw

Poldermuseum heropent met interactieve fototentoonstelling

Lillo -

Het Poldermuseum was twee jaar gesloten, maar de medewerkers hebben keihard gewerkt. Het museum is ontwaakt en biedt meteen een tentoonstelling aan van de Kapelse fotograaf Frans Hoelen. Meer dan honderd jaar geleden maakte hij meer dan 8000 foto’s van de polder en de regio.

– “Polderdorpen door de lens van Hoelen” heet de thematentoonstelling die ook volgend jaar nog te bekijken valt in het vernieuwde Poldermuseum. “Oude prentbriefkaarten, beter gekend als postkaarten, zijn van onschatbare waarde om ons een fotografisch beeld te kunnen vormen van het verleden. Deze kaarten met aan de voorzijde een afbeelding tonen ons de werkelijkheid zoals ze ooit was, gezien door de lens van fotograaf Frans Hoelen. 

Bestuursleden stellen de tentoonstelling voor.

Bestuursleden stellen de tentoonstelling voor. © evdw

 

Hoelenkenner Johan Van Elst gaf bij de heropening tekst en uitleg over het belang van het werk van Frans Hoelen. “De man kwam aan de kost als huisschilder. Maar op het einde van de 19de eeuw verschijnt een nieuwe trend : de zichtkaart of postkaart. Frans zag meteen de mogelijkheden en sprong mee op de kar. Tussen 1901 en 1904 maakte hij meer dan duizend postkaarten. Maar dan slaat het noodlot toe. Frans wordt ernstig ziek en overlijdt op amper 34-jarige leeftijd”, situeert Johan Van Elst de Kapelse fotograaf.

“Zijn vrouw Carolina Peeters zet de zaak verder met behulp van haar broer Louis. In 1926 neemt Frans’ zoon Louis Hoelen de touwtjes in handen. Vanaf dan staat op de postkaarten niet langer Photo Frans Hoelen, maar wel Photo Hoelen, Capellen. De zaken floreren tot de jaren dertig van vorige eeuw. Er worden in totaal meer dan tienduizend postkaarten op de markt gebracht. Daarna nemen de moderne media van toen het roer over. De foto’s van Hoelen zijn nooit statisch. Hij portretteert mensen, dieren en voertuigen in hun woonomgeving, in hun dorp”, vult Van Elst aan.

Toen en nu

De tentoonstelling in het Poldermuseum is niet zomaar een verzameling van werk van Hoelen. De foto’s liggen op toontafels. Boven op elke foto bevindt zich een plasticfolie met daarop een beeld van hoe de straat er nu uitziet. Door gewoon de plastic bovenlaag op te tillen kom je meteen terecht in de realiteit van honderd jaar geleden.

Oud Lillo een eeuw geleden.

Oud Lillo een eeuw geleden. © evdw

Corona zorgde er voor dat er heel wat is veranderd in het Poldermuseum. Voorzitter Frans Yzermans : Vele jaren was onze themakamer op de eerste verdieping. Mensen in een rolstoel of moeilijk te been konden bijna niet genieten van de jaarlijkse thematentoonstelling. Vanaf nu staat de tentoonstelling gelijkvloers en dat biedt de kans aan iedereen om de tentoonstelling te komen bezoeken.”

Het Poldermuseum is tot en met 31 oktober elke zondag open. Overal in het Poldermuseum is een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar. De regels van social distancing zijn van toepassing en er is een vast parcours georganiseerd. Dit kan je volgen via de gratis bezoekersgids. Info : www.poldermuseum-lillo.be Erik Vandewalle

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio