Jos Peeters (rechts) voor zijn maquette van het Opperhof. 

Jos Peeters (rechts) voor zijn maquette van het Opperhof. ©  kma

Vrijwilligers Domein de Renesse laten verdwenen kasteel uit as herrijzen

Oostmalle -

Tijdens de Open Monumentendag zondag in Domein de Renesse aan de Lierselei in Oostmalle worden bezoekers terug naar het verleden gekatapulteerd. Jos Peeters maakte met monnikengeduld een maquette van het opperhof dat vroeger van 1548 tot 1792 op het grasveld voor het huidig kasteel de Renesse stond. Ook Stanny Correwyn liet dit verdwenen kasteel via een speciale fototechniek als een feniks uit zijn as verrijzen.

Kristin Matthyssen

Normaal was Domein de Renesse op de Open Monumentendag van 12 september enkel via voorinschrijvingen toegankelijk, maar nu er versoepelingen zijn is toch iedereen welkom tussen 10 en 17u. En er vallen heel wat verrassende ontdekkingen te doen.

Wat nu algemeen als het kasteel de Renesse wordt omschreven, waren vroeger eigenlijk de dienstgebouwen. Nadat Maarten van Rossum in de zestiende eeuw de vroegere burcht had platgebrand, werd er in 1548 een nieuw kasteel gebouwd, het opperhof, dat zich bevond op het grasveld voor het huidig kasteel. In 1792 werd dit kasteel - vermoedelijk met ophaalbrug omdat het deels in het water stond - afgebroken omdat het door leegstand onderkomen was geraakt.

Op basis van oude tekeningen van baron Le Roy maakte Jos Peeters dit opperhof na in hout. “Er liggen meer dan 9.000 pannen op het dak en er zitten 107 ramen in”, vertelt hij. Fotograaf Stanny Correwyn herschiep het kasteel dan weer in 65 technische lagen.

Het werk dat Stanny Correwyn maakte. Zo is de positie van het opperhof vroeger goed te zien. 

Het werk dat Stanny Correwyn maakte. Zo is de positie van het opperhof vroeger goed te zien. ©  kma

Het verhaal van het herrezen opperhof is de blikvanger op de Open Monumentendag, maar er valt nog vanalles te beleven. Zo kunnen kinderen op zoek naar oud speelgoed, zijn er veel wist-je-dat’jes, krijg je boven oude tekeningen en foto’s van de Engelse parktuin met de drie reuzensequoia’s te zien en is er zelfs een tentoonstelling aan de Adbij van Westmalle gewijd, met enkele unieke stukken, zoals een van de vijf authentieke etsen van de kunstzinnige broeder pater Mathias. Niet zomaar, maar omdat het dankzij burggraaf Leonard du Bus is dat de Abdij der Trappisten in Westmalle gebleven is.

Er is zelfs een maquette van het kasteel en de verbouwingen voor blinden en slechtzienden.  

Er is zelfs een maquette van het kasteel en de verbouwingen voor blinden en slechtzienden.  ©  kma

De Abdij der Trappisten.  

De Abdij der Trappisten.  ©  kma

Een oude bierkruik. 

Een oude bierkruik. ©  kma

Een oud glas van de Extra. 

Een oud glas van de Extra. ©  kma

Het wapenschild in hout uitgesneden. 

Het wapenschild in hout uitgesneden. ©  kma

De link tussen de Trappistenabdij en het kasteel de Renesse kan u zondag ontdekken. 

De link tussen de Trappistenabdij en het kasteel de Renesse kan u zondag ontdekken. ©  kma

De vrijwilligers van Domein de Renesse ontvangen bezoekers in historische kleding, want er zijn ook mensen binnen de vzw die zich op het maken van verkleedkleding toeleggen.

Ridderkledij. 

Ridderkledij. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio