Stig Broeckx werd aan de aankomst onder meer opgewacht door collega Ludo Dierckxsens. 

Stig Broeckx werd aan de aankomst onder meer opgewacht door collega Ludo Dierckxsens. © Bart Van Der Moeren

Stig Broeckx is trots op zichzelf na alweer een nieuwe krachtmeting

Dessel -

Met een brede glimlach op het gezicht reed Stig Broeckx zaterdagnamiddag over de streep na zijn allereerste toertocht van dertig kilometer op een racefiets. Het kostte hem zonder twijfel bloed, zweet en tranen, maar de Desselaar toonde opnieuw een onnoemelijk grote portie wilskracht.

Annelies Frederickx

Stig Broeckx bereikte zaterdagnamiddag onder luid applaus alweer een nieuwe mijlpaal in zijn revalidatie. De ex-prof van Lotto-Soudal reed voor het eerst een toertocht van dertig kilometer op een koersfiets. De Desselaar werd op het speciaal voor hem uitgestippelde traject vergezeld door zijn vader Peter, collega-ambassadeur Bram Tankink en dokter Marcel Aries van het HersenStrijd Fonds. Stig begon om 11u aan zijn calvarietocht, die iets meer dan twee uur zou duren.

De calvarietocht van Stig Broeckx duurde meer dan twee uur.

De calvarietocht van Stig Broeckx duurde meer dan twee uur. © Bart Van Der Moeren

“Ik ben moe, maar heel blij”, verklaarde hij meteen na de rit. “Ik wist dat het een zware opdracht zou worden, maar toch was ik niet zenuwachtig. Ik heb vannacht zelfs heel goed geslapen, veel beter dan mijn vriendin Marlies die wel wat stress had. Ik had al enkele tochtjes met de fiets ondernomen en die gingen allemaal goed. Daarom had ik er vertrouwen in, dat dit iets langere toerke ook zou lukken. De eerste tien kilometer gingen heel vlot, maar daarna zijn we om de vijf kilometer gestopt om uit te rusten. Met mijn vader, Bram Tankink en Marcel Aries reed ik in mooi gezelschap en ik kreeg onderweg ook veel aanmoedigingen van andere renners. De laatste kilometers reed Ward Vanhoof zelfs mee. Aan de aankomst was de ontvangst echt fenomenaal. Er stonden heel veel mensen mij op te wachten, daar schrok ik enorm van. Iedereen was blij voor mij en stiekem ben ik ook wel fier op mezelf.”

Vader Peter Broeckx week geen seconde van de zijde van Stig

Vader Peter Broeckx week geen seconde van de zijde van Stig © Bart Van Der Moeren

Op de toertocht week vader Peter Broeckx geen seconde van de zijde van Stig. “Alles is naar wens verlopen”, begint de trotse papa zijn verhaal. “De eerste tien kilometer gingen als het ware vanzelf, maar daarna nam de vermoeidheid toe in het hoofd van Stig. De verkramping in zijn schouder nam toe en dat cumuleerde steeds verder gedurende de rit. Bij de laatste tussenstop hebben we extra lang gerust, omdat ik wist dat het laatste stuk voor de aankomst het lastigst zou worden. Ik had de toertocht vooraf namelijk een paar keren verkend. Er gebeurden geen onverwachte dingen. Stig is wel een keer omgekieperd, maar dat gebeurde bij stilstand en dus niet tijdens het rijden. Natuurlijk ben ik trots op de prestatie van Stig. Het kostte hem echt heel veel moeite om deze krachttoer te voltooien, dat zag ik onderweg, maar hij hield vol. Het was ook hartverwarmend om zo ontvangen te worden aan de eindmeet. Ik kreeg er echt kippenvel door.”

Met deze nieuwe krachtmeting wilde Stig Broeckx de aandacht vestigen op het HersenStrijd Fonds, waarvan hij sinds 2019 ambassadeur is. Zijn sponsortocht leverde 20.000 euro op, net iets minder dan de beoogde 25.000 euro.

“Dat geld is uiteraard belangrijk om een nieuwe monitor aan te kunnen kopen, maar ik wilde vandaag vooral een gelukkige Stig, een trotse vader en een trots fonds zien”, verklaarde Marcel Aries van het HersenStrijd Fonds. “Stig is voor ons een belangrijk uithangbord. Hij laat zien hoe het is om met een hersenletsel te leven. Deze rit van dertig kilometer kostte hem echt heel veel moeite. Zelfs op kaarsrechte stukken moest hij de opperste concentratie behouden, maar Stig toonde opnieuw een enorme wilskracht.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio