© pego

Topschutter Frey schenkt meegereisde Antwerpfans de zege in Eupen

Royal Antwerp FC is uitstekend aan zijn drukke programma van 7 matchen in 23 dagen begonnen. De Great Old ging met 0-1 winnen in Eupen, een belangrijke driepunter om het magere tussentijdse rapport van 8 op 18 op te smukken. Ook de eerste clean sheet en het debuut van Samatta konden Priske en de zijnen bekoren. Enige domper op de Antwerpse vreugde was het uitvallen van Engels.

Diederik Geypen

LEES OOK:

ONS OORDEEL. Antwerp mag vieren dankzij een teamprestatie

REACTIES. Clean sheet na veldslag in Eupen: “Nu liever met 0-1 dan met 1-4 winnen”

COMMENTAAR. “Met Samatta als tweede spits zag Antwerp eindelijk het licht”

De geur van versbereide sauerkraut, fans op de thuis- én de bezoekersbanken. De verre trip naar de Oostkantons is weer een stuk charmanter dan in het coronaseizoen.

Twee goals, twee keer offside

Ook de eerste helft tussen Eupen en Antwerp had heel wat om het lijf, hoewel er aan de score dan nog niets veranderde. Eupen scoorde nochtans twee keer, via Prevljak en Nuhu. Twee keer werd de treffer afgekeurd voor nipt buitenspel. Bij de eerste fase leed Bataille knullig balverlies, wat hem de banbliksems van zijn ploegmaats opleverde. Bij de tweede buitenspelgoal duwde Nuhu De Laet omver. Een fout die scheidsrechter Van Damme niet had opgemerkt. Op de koop toe kreeg De Laet geel voor protest.

 

 ©  BELGA

Van Damme eiste nog een tweede keer de hoofdrol op. Hij gaf eerst Nainggolan – die het nummer 4 van de afwezige Seck overnam – terecht geel toen die de angel uit een Eupense counter haalde. Waarom Miyoshi, de goedheid zelve, in het daaropvolgende tumult óók een geel karton onder de neus geschoven kreeg, was voor iedereen een raadsel. De vaderlijke wijze waarop Fischer het gezicht van de Japanner vastnam, sprak boekdelen.

Wat zette Antwerp daartegenover? Een knappe aanval door de as, waarbij Frey Miyoshi diep stuurde. De spelmaker mikte een metertje naast. Ook de tandem Fischer-Bataille zette een knappe actie op. De afwering van Miyoshi, die beter Fischer liet trappen, was ondermaats. Op dat moment had Priske al een noodgedwongen wissel uitgevoerd. Na een spurtduel met Prevljak deed Engels teken richting de bank. De West-Vlaming tastte naar de linkerkuit en kon niet meer verder. Zuur voor Engels, die lang naar dit niveau had toegewerkt. Met een stevige trap tegen de reclameborden uitte hij zijn frustratie. De Portugees Almeida mocht zo invallen.

Nummer 8 voor Frey

Na de koffie kwam Eupen het best uit de kleedkamer. N’Dri was nog steeds een gesel voor Buta, die naar zijn hoogste versnelling moest schakelen om de Ivoriaan bij te benen. Butez ging dan weer goed plat op een listig schot van Kayembe.

 

 ©  Isosport

Wanneer Antwerp na rust een eerste keer naar doel trok, legde Van Damme de bal op de stip. Agbadou haakte Frey, die zelf de penalty voor zijn rekening nam. In twee tijden duwde de Gouden Stier zijn achtste van het seizoen tegen de touwen. De vijfhonderd meegereisde fans konden hun geluk niet op.

Priske greep na de 0-1 in, en bracht nieuwkomer Samatta in voor Benson. Hierdoor schakelde hij zijn systeem om naar een klassieke 4-4-2. Organisatorisch stond RAFC zo een pak beter, al kwamen Peeters en Prevljak nog dicht bij de gelijkmaker. Aan de overzijde had Fischer enkele keren de 0-2 aan de voet. Antwerp hield de zuinige voorsprong vast, en klimt met een 8 op 18 naar een voorlopige tiende plaats. De focus kan nu resoluut naar de Europese verplaatsing van donderdag. Dan opent Antwerp zijn Europa League-poule bij het Griekse Olympiacos.

  • Antwerp pakt de drie punten in Eupen op een diefje
  • Doelpunt van Frey volstaat voor de zege 
  • Vrij gelijkopgaande wedstrijd 'Am Kehrweg'
 • Priske wil met Antwerp inhaaljacht inzetten: “Competitie primeert op Europa”

  Voor Royal Antwerp FC was het seizoensbegin er eentje met hoogtes en laagtes. De Great Old verzekerde zich van de poulefase van de Europa League, maar pakte in eigen land slechts 5 op 15. Aan dat laatste moet, te beginnen met zaterdagnamiddag in Eupen (16u), wat veranderen. “De competitie primeert momenteel op de Europa League”, blikte coach Brian Priske vrijdagmiddag vooruit.

 • Zorg minder voor Antwerp: Ngoy (Eupen) vier tot zes weken out

  Opdoffer voor Eupen, meevaller voor Antwerp. De defensie van The Great Old heeft zaterdag niets te vrezen van Julien Ngoy (23). De snelle spits van de Panda’s, dit seizoen al goed voor twee doelpunten, ligt vier tot zes weken in de lappenmand met een scheurtje in zijn enkelligament. Dat maakte zijn coach Stefan Krämer vrijdag bekend. Ngoy stond deze zomer nog op de radar van Antwerp maar bleef uiteindelijk toch Am Kehrweg. In de spits wordt hij allicht vervangen door Mamadou Koné of de jonge Isaac Nuhu. Die laatste was vorige week nog goed voor een zuivere hattrick in de met 1-5 gewonnen oefenmatch op bezoek bij Schalke 04.

 • Dorian Dessoleil (Antwerp): “Ik ben de Ritchie De Laet van Wallonië”

  Van de vijftien inkomende transfers die Royal Antwerp FC deze zomer realiseerde, is die van Dorian Dessoleil misschien wel de meest onverhoopte. “C’était une surprise”, geeft de linksvoetige centrumverdediger en ex-kapitein van Sporting Charleroi toe. Werkelijk niemand had zijn overgang van de Zebra’s naar de Great Old zien aankomen. Óók hij niet. “Maar toen ik lucht kreeg van de interesse, heb ik niet getwijfeld. Op mijn 29ste was dit misschien de laatste kans om deze sprong te wagen.”

 • 15u13

  Komt Eupen naast Club Brugge?

  Binnen een uurtje kijken Eupen en Antwerp elkaar in de ogen. Als de Panda's winnen, dan komen ze naast Club Brugge aan de kop van het klassement.
  Antwerp van zijn kant, doet er best aan van te winnen. Verliezen vandaag zou de mindere competitiestart compleet maken. 

 • 15u18

  Opstelling Antwerp

  Butez, Buta, Engels, De Laet, Bataille, Verstraete, Nainggolan, Miyoshi, Fischer, Benson, Frey

 • 15u24

  Scheidsrechter

  De wedstrijd wordt geleid door Kevin Van Damme. 

 • 15u33

  De elf van Eupen

  Himmelmann, Heris, Amat, Agbadou, Lambert, Kayembé, Peeters, Cools, N'Dri, Nuhu en Prevljak

 • 15u37

  De opstellingen

  Bij de thuisploeg ontbreken onder andere doelman Nuru en spits Ngoy. Himmelmann en Nuhu zijn hun vervangers. Bij Antwerp dient aanwinst Samatta genoegen te nemen met een rol als bankzitter. Balikwisha is gekwetst. Voor de rest brengt Priske de verwachte elf. 

 • Wie wint deze wedstrijd ?

  • Eupen

   17%
   22 stemmen
  • Antwerp

   76%
   99 stemmen
  • De punten worden gedeeld

   7%
   9 stemmen
 • Het is de eerste match met uitfans en in Eupen zullen ze het al geweten hebben. Een 500-tal Antwerpfans zat meer dan twee uur op de bus.
 • 16u15 Start van de 1ste helft

 • 1 '

  Wedstrijd van start

  Miyoshi heeft de match op gang getrapt. 

 • 2 '

  Uitrusting

  De Panda's spelen in het wit; Antwerp voetbalt in een donkere uitrusting. 

 • 3 '

  Poging N'Dri

  Vanuit een scherpe hoek waagt de Ivoriaan zijn kans. Butez pakt het schot in twee tijden.