Europees kampioen Thibau Nys: “Het was het perfecte scenario”

Amper 18 jaar en meteen Europees kampioen bij de beloften, het is weinigen gegeven. Thibau Nys reed in Trento echter de perfecte koers.

Vincent Van Genechten, Werner Bourlez

LEES OOK: Goud voor Thibau Nys! Amper 18-jarige Belg pakt Europese titel na fantastische koers

“Ik ben een beetje sprakeloos”, aldus Nys. “Het is hoe ik ervan gedroomd heb vannacht. Het was het perfecte scenario, het had niet beter kunnen lopen. Ik had de benen om het af te maken, perfecte dag dus. De finale? Op twee ronden van het einde sprongen er een paar mannen weg, maar niet meteen allemaal. Ik wist dat Lennert (Van Eetvelt, red.) mee was, maar het was heel onduidelijk hoeveel er nu juist weg waren. Dan kregen we te horen dat Lennert alleen voorop was, met een vijftal erachter dat we zagen rijden. Met het opdraaien van de laatste klim zei de man op de motor dat hij 45 seconden had, dus ik ging ervan uit dat Lennert het ging halen.”

Nys zette dus alles op alles om mee te zijn met de favorieten. “Het was zorgen dat ik sprong op alles wat bewoog. Dat was oorspronkelijk niet het geval. Ik miste de vlucht in de laatste kilometer van de klim, maar ik wist dat ik ernaar toe moest. Dat als ik kon overleven met hen, dat ik een kans had om te winnen. Het was alles of niets, maar ik ben er geraakt en dan heeft Lennert alles in het werk gesteld voor mij. En dat draaide perfect uit.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Krampen

In de sprint was er weinig te doen aan Nys. “Ik had er een beetje schrik voor. Ik zat wat tegen de krampen aan toen we hier in het centrum kwamen. Ik had gezegd om op kop te draaien, maar dat vond ik wat riskant. Het kwam erop aan om niet ingesloten te raken. Ik zette aan, voelde krampen komen en dacht ‘nee, het is niet waar’, maar ik duwde er gewoon los door en voelde meteen dat ik de snelste was. Maar ik heb dus toch even gepanikeerd. Die twee achter mij? Tot deze week kende ik ze niet (lacht), maar dat zijn blijkbaar mannen die wel wat resultaten kunnen voorleggen. Daar zit ik mij nu tussen en ben ik heel tevreden mee.”

“Een carrière op de weg? Misschien in de toekomst. Dat is nog niet voor direct want de cross begint opnieuw. Die liefde is er nog steeds, maar ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

“Nys wordt een grote”

Lennert Van Eetvelt deed in de finale zelf een gooi naar de Europese titel, maar werd gegrepen op de slotklim. Hij werd uiteindelijk knap vijfde.

“Het was niet helemaal het plan om zo vroeg al alleen te gaan”, klinkt het. “Uiteindelijk komt ik iets te kort, maar Thibau Nys wint hier dus. Ik wist van in het begin dat het moeilijk ging worden om hier bijna twee ronden alleen te rijden. Toen mijn voorsprong groter werd, dacht ik van: hier zit misschien wel iets in. Maar naar het einde van de klim viel ik wat terug. Dat ik mij heb opgeofferd? Ja, voor mij zat het er toch niet meer in. Ik en Thibau liggen samen op de kamer. Het zal een feestje zijn. Het was zijn eerste koers op dit niveau dus hij wist zelf ook niet wat hij moest verwachten. Als je dan meteen wint, dan word je een grote.”