Op 8 september voer de Global Mercy nog door het Suezkanaal. Nu ligt het voor de Belgische kust voor anker. Zondagochtend vertrekt het naar Antwerpen 

Op 8 september voer de Global Mercy nog door het Suezkanaal. Nu ligt het voor de Belgische kust voor anker. Zondagochtend vertrekt het naar Antwerpen ©  rr

Grootste private ziekenhuisschip ter wereld komt zondag aan in Antwerpen: waar kan je het zien?

Antwerpen -

Nog maar eens een recordschip voor Antwerpen. Dit keer geen containerreus, maar het grootste civiele ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy. Die wordt de komende maanden in Antwerpen afgewerkt. Zondag kunt u het tot in Antwerpen-centrum zien varen.

Mercy Ships is in Antwerpse maritieme kringen al ruimschoots bekend. De liefdadigheidsorganisatie krijgt geregeld giften van onze bedrijven. Ook het Havenbedrijf Antwerpen steunt het project volop, en bood aan dat het nieuwste schip, de Global Mercy, in Antwerpen afgewerkt kan worden.

De Global Mercy is 174 meter lang en telt twaalf dekken. In Antwerpen zullen vrijwilligers het uitrusten met 200 ziekenhuisbedden en zes operatiezalen, goed voor uiteindelijk 7.000 m² aan varend ziekenhuis. Het wordt het grootste burgerlijke ziekenhuisschip ter wereld. Alleen legers hebben grotere hospitaalschepen. De Amerikaanse USNS Comfort, bijvoorbeeld, telt zo’n 1.000 bedden.

Zelf spotten

Het nieuwbouwschip heeft al een tocht van twee maanden achter de rug. Momenteel ligt het voor anker op zo’n 30 km voor de Belgische kust. Morgenvroeg krijgt het een loods aan boord en vertrekt het omstreeks 5.30u richting Antwerpen, waar het rond 13.30 uur in hartje Antwerpen te zien zal zijn. Zet je dus gerust op een plaatsje op een van de beide oevers. Je kan het schip ook live volgen op trackingwebsites zoals MarineTraffic. Onderaan vind je er de link naartoe.

  • 5.30u: vertrek aan het loodsschip Wandelaar
  • 8.30u: Vlissingen-rede
  • 11.45u: Bocht van Bath
  • 12.00u: Belgisch-Nederlandse grens
  • 13.30u: Eerste passage Bocadero - Rijnkaai
  • 14.00u: zwaaimanoeuvre aan de Kennedytunnel
  • 14.40u: Tweede passage Bocadero - Rijnkaai
  • 16.20u: Berendrechtsluis
  • 18.00u: aankomst aan de Nautisch Operationele Cluster van het Havenbedrijf Antwerpen (kaai 602-612)

Vier Flandriaboten

“Er is heel wat enthousiasme en warmte rond de aankomst”, zegt Carla Reynders, woordvoerder van Mercy Ships. “We hebben vier Flandriaboten ingelegd, waarmee bijna 1.000 mensen de Global Mercy tegemoet zullen varen. Dat was in een wip uitverkocht. Op de boot zitten zowel gezinnen, losse groepen als mensen van de vijftig Antwerpse bedrijven die ons helpen bij de uitrusting van het schip. Het gaat wel wat sfeer geven.”

Naar verwachting over een half jaar vertrekt het naar de Senegalese hoofdstad Dakar om gratis medische hulp te bieden aan de lokale bevolking. Daarna vaart het door naar Liberia.

cm

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio