© The White House/YouTube

Biden over nasleep 9/11: “Eenheid is de kracht van de VS”

Nationale eenheid is de grote kracht van de Verenigde Staten. Die boodschap heeft president Joe Biden uitgedragen in een videobericht naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001, vandaag 20 jaar geleden.

ckaBron: BELGA, YouTube

Het Witte Huis zette de video vrijdagavond lokale tijd online. De president begon de boodschap met het verhaal van zijn jeugdvriend Davis. Die verloor op 9/11 zijn oudste van drie zonen. Een jaar eerder was ook zijn jongste zoon al gestorven, in een bootongeluk. En toch was zijn boodschap naar anderen toe om niet bang te zijn. “Dat vergt buitengewone moed”, zei Biden. Maar tegelijk is het een typisch Amerikaanse houding, stelt hij.

Volgens Biden was er in de dagen na de aanslagen op de WTC-torens in New York en het Pentagon sprake van heldhaftigheid, veerkracht en “een waar gevoel van nationale eenheid”. “In de strijd om de ziel van Amerika is eenheid onze grootste kracht. Eenheid betekent niet dat we in hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben.”

Duistere krachten

Om de bijna 3.000 overledenen te herdenken zal Biden zaterdag eerst Ground Zero bezoeken in New York, de plek waar de WTC-torens instortten toen terroristen van al-Qaida met twee lijnvliegtuigen tegen de torens vlogen. Nadien trekt hij naar Shanksville in Pennsylvania, de plaats waar een ander toestel crashte nadat de passagiers zich verzet hadden tegen de kapers. Nadien gaat de president naar het Pentagon, het ministerie van Defensie dat ook een van de doelwitten was. Biden zal geen toespraken houden, maar enkel de verschillende locaties bezoeken om zijn respect te betuigen aan de slachtoffers, aldus het Witte Huis.

De aanslagen hebben volgens Biden een generatie gemotiveerd om hun land te dienen en te beschermen tegen terrorisme. Iedereen die de VS wil treffen moet voor de president dit weten: “We zullen je  opjagen, te pakken krijgen en ter verantwoording roepen.” Dit geldt zowel vandaag, morgen als in de toekomst, klinkt het in de video.

Biden had ook kritiek op de “duistere krachten van de menselijke natuur” die na de aanslagen tevoorschijn kwamen, namelijk “angst en woede”. Zo waren er vooroordelen en was er geweld tegen Amerikaanse moslims, tegen de “gelovigen van een vredevolle religie”. Maar dit mag het land niet verdelen, klonk het. “Eenheid is wat ons definieert, Amerika op zijn best.”