Belgische parodie op ‘Ik ga zwemmen’ offline gehaald door Nederlands platenlabel

Bron: De Telegraaf

Een parodie van de Belgen van Supercontent op de Nederlandse zomerhit ‘Ik ga zwemmen’ is van YouTube gehaald omwille van een auteursclaim door NRGY Music, het platenlabel van zanger Mart Hoogkamer. De makers van ‘Ik ga padellen (met een kratje Stella)’ zijn not amused.

Je loopt er gillend van weg of je draait de volumeknop volledig open. Nadat het aanstekelijke Ik ga zwemmen (in Bacardi Limon)’- deze zomer heel Nederland in de ban hield, gaat ook België stilaan voor de bijl. En dat hadden de mannen van het populaire Belgische YouTube-kanaal Supercontent al snel in de gaten. Jeff en Pieterjan maakten daarop, zoals ze het zelf noemen, een “meer verfijnde” parodie op het nummer: Ik ga padellen (met een kratje Stella).

Maar deze week bleek plots dat de parodievideo offline is gehaald door YouTube. Op hun eigen YouTube-kanaal zegt het tweetal daarover: “Onze video is gestriked door Mart Hoogkamer himself. Hij heeft onze video vannacht laten neerhalen door YouTube, op basis van auteursrechtelijke claims. In samenwerking met zijn platenfirma, NRGY Music.”

Onlangs nog zat Hoogkamer aan tafel bij de Nederlandse talkshow Jinek, waar hij met de video van Supercontent werd geconfronteerd. Op de vraag of de 23-jarige zanger het als een compliment beschouwde dat hij werd geparodieerd in België, antwoordde hij: “Ja, tuurlijk. Tuurlijk.”

Volgens Supercontent staat het trouwens iedereen vrij om parodieën te maken op YouTube. “Je mag content van anderen nemen en daar je eigen draai aan geven. En daarbij lachen. We doen niet alsof wij dat hebben bedacht. Fair use heet dat op YouTube. We maken er ook geen winst op, we brengen het niet uit als single.”

LEES OOK. Nederlands hitfenomeen Mart Hoogkamer: “Als iemand bier naar me gooit, denk ik: gooi dan toch raak”

Volgens de manager van Mart Hoogkamer heeft de zanger evenwel zelf niets te maken met het offline halen van de parodie, zo vertelt ze aan de Nederlandse krant De Telegraaf. “De platenmaatschappij doet dat, niet Mart. Als de tekst wordt aangepast bij een cover, moet er toestemming worden gevraagd. Als dat niet gebeurt, wordt de video verwijderd. Daar is niets nieuws aan, dat doet ieder label of platenmaatschappij.”