©  BELGA

Tafeltennislegende Jean-Michel Saive verkozen tot nieuwe voorzitter BOIC

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft een nieuwe voorzitter. De stemgerechtigden verkozen ex-tafeltennisser Jean-Michel Saive (51) tot opvolger van Pierre-Olivier Beckers die het BOIC leidde van 2004 tot nu. Saive stond als tafeltennisser maar liefst zeven keer op de Olympische Spelen en was reeds vice-voorzitter van het hoogste Belgische sportorgaan. De Luikenaar moest het in de verkiezing opnemen tegen ex-judoka en olympische medaillewinnares Heidi Rakels.

Saive kreeg 66 procent van de stemmen achter zijn naam en haalde het daarmee ruimschoots van Rakels die op bijna 32 procent bleef steken.

Heidi Rakels: “BOIC heeft geen nood aan nieuwe wind”

Ex-judoka Heidi Rakels feliciteerde Jean-Michel Saive met zijn aanstelling maar haalde tegelijk uit naar de sportbonden die voor Saive hadden gekozen. “Men heeft geen nood aan een nieuwe wind in het BOIC, dat is heel duidelijk”, klonk het. “Ik ben heel erg teleurgesteld voor het grote verschil. Men vindt het goed zoals het is en dat moet blijkbaar zo blijven. Jammer want ik had veel hogere doelstellingen.”

Rakels spaarde niemand. “Ik ben veel ambitieuzer en heb mijn doelstellingen duidelijk gemaakt. Maar daar heeft men geen nood aan bij het BOIC. Bij Ost Belgien (de Oostkantons, red) en Sport Vlaanderen is men wel ambitieus… Ja, kijk, het is wat het is. Ik wilde iedereen meetrekken, ik wilde ADEPS (Waalse tegenhanger Sport Vlaanderen) meetrekken. Ik wilde voor iedereen even goed doen, dat weten jullie ook. Maar men heeft geen nood aan enige kennis van buitenaf. Men heeft geen nood aan een werker, men heeft geen nood aan een vechter. Men heeft gekozen en de keuze was heel duidelijk.”

Rakels had de duidelijke nederlaag niet zien aankomen. “Tijdens mijn ronde bij de federaties zei de meerderheid dat men voor mij zou stemmen. Men liegt dus ook nog. Uiteindelijk moet er tussen mensen gekozen worden en de keuze is heel duidelijk.”

Een gemiste kans, vindt de onderneemster. “Leg mijn CV naast die van Saive, leg wat ik gedaan heb naast wat Saive gedaan heeft. Leg dit aan Nederlanders voor die geen van ons beiden kennen, die niets van de taal weten, dan weet je wie er gekozen wordt. In een Raad van Bestuur zitten is geen verdienste, ergens zitten is geen verdienste. Ik heb alle sympathie voor Jean-Mi, hij is een vriend van mij. Ik heb geen kritiek op hem maar ik heb wel een probleem met het feit dat mensen niet voor een frisse wind kiezen. Die waait wel bij de gemeenschappen, maar niet bij het BOIC. Daar heeft men geen nood aan een frisse wind. Wat nu? Ik heb drie keer gesolliciteerd voor een onbetaalde job in de sportwereld en ik ben drie keer afgewezen. Sorry, ik solliciteer niet meer.”

 

 ©  BELGA

Voor het eerst sinds wijlen Jacques Rogge (1989-1992) heeft het BOIC opnieuw een gewezen topsporter aan het hoofd. Als zeiler nam Rogge deel aan de Olympische Spelen van 1968, 1972 en 1976. Hij speelde ook voor het Belgische rugbyteam.

Saive is de opvolger van Pierre-Olivier Beckers, die de voorzittersfunctie sinds december 2004 uitoefende. Hij zong het vier ambtstermijnen uit. Saive is de elfde voorzitter van het hoogste sportinstituut in ons land sinds de oprichting van het Belgisch Olympisch Comité op 18 februari 1906, in december 1978 omgedoopt tot het interfederale BOIC. Zijn voorgangers waren Edouard de Laveleye (1906-1923), Henri de Baillet-Latour (1923-1942), Albert de Ligne (1942-1945), Rodolphe William Seeldrayers (1945-1955), Victor Boin (1955-1965), Raoul Mollet (1965-1989), Jacques Rogge (1989-1992), Adrien Van den Eede (1992-1998), François Narmon (1998-2004) en Pierre-Olivier Beckers (2004-2021).

Saive is een klinkende naam in de Belgische sportwereld. Hij is een voormalig nummer 1 van de wereld en nam zeven keer deel aan de Olympische Spelen (een record voor een Belg). Als sportbestuurder heeft hij al heel wat ervaring. Zo werd de Luikenaar in 2009 lid van de raad van bestuur van het BOIC en is hij sinds 2017 een van de vicevoorzitters van de organisatie. Ook internationaal engageerde hij zich in verschillende rollen bij de Internationale Tafeltennisfederatie, de EOC’s (Europese Olympische Comités) en bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het programma van Saive is onderverdeeld in tien punten. “De atleet die centraal staat in elk debat” is er daar een van. “Om de wereldtop te bereiken - de BOIC-visie vertaalt dit als top 8 op de Olympische Spelen - met de ambitie vooruitgang te blijven boeken (het DNA van elke sporter), hebben atleten nood aan steun, ondersteuning, aanmoediging en omkadering om het beste van zichzelf te geven in de beste omstandigheden. Essentieel is dat zij centraal staan in al onze beslissingen”, onderstreepte Saive in aanloop naar de verkiezing. Verder benadrukte Saive het belang om teams en samengestelde teams te blijven ondersteunen, net als het Be Gold-project voor jonge talenten.

Kim Gevaert krijgt Orde van Verdienste

In de marge van de verkiezing kreeg Kim Gevaert de Orde van Verdienste van het BOIC uitgereikt. Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 sprintte Gevaert met de estafetteploeg naar de tweede plaats op de 4x100m. Een zilveren medaille die acht jaar later goud zou worden. Maar ook individueel is haar palmares indrukwekkend: Europees kampioene op de 100 en de 200m, brons op het WK met de 4x100m, WK-finales op de 100 en de 200m, 3 keer Europees indoorkampioene en 2 WK-medailles op de 60m. Nog altijd is zij de snelste Belgische op de 60m indoor, de 100m en de 200m.

“Bij haar is een glimlach nooit ver weg, haar enthousiasme was altijd de beste reclame voor de atletiek”, klinkt het. “Veel van onze huidige talenten, zoals Paulien Couckuyt, keken naar haar op. Maar haar uitstraling reikt veel verder dan de atletiekpiste. Voor alle mooie momenten die ze door de sport heeft gekregen, geeft ze er minstens evenveel terug. Ze is geëngageerd en heeft een hart voor de anderen. Als ambassadrice voor SOS Kinderdorpen geeft ze kinderen de kansen die ze verdienen. Zelfs in de moeilijke afgelopen maanden, en ondanks een lange quarantaine, motiveerde ze anderen om ‘Sterker dan corona’ te zijn.”

 

 ©  BELGA